Corona

- Ikke hatt god effekt

Onsdag noterer Norge ny døgnrekord for coronasmitte. Tiltakene som er innført i kommunene har så langt ikke hatt god effekt, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad svarer på Dagbladets Corona-spørsmål. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

Det siste døgnet er det registrert 2552 coronasmittede i Norge. Det er 426 flere enn samme dag i forrige uke og ny nasjonal døgnrekord.

- Vi ser at smitten har vært stabilt økende de siste seks ukene, og at de tiltakene som har vært innført i kommunene så langt ikke har hatt veldig god effekt, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Situasjonen er nå avhengig av to ting, forklarer han.

- Det ene er at mange vaksinerer seg som anbefalt - også med tredje dose. Det andre er at folk er flinkere til å holde seg hjemme ved sykdom, og teste seg og isolere seg.

- Hvis ikke tiltakene i kommunene fungerer godt, betyr det at vi kan få behov for flere nasjonale tiltak?

- Vi vurderer hele tiden nasjonale råd og tiltak, og gir støtte til kommuner og statsforvaltere når det gjelder lokale råd og tiltak. Vi må huske at nasjonale tiltak ikke nødvendigvis betyr nedstenging. Det er mange forsterkede råd, rutiner og anbefalinger som kan brukes nasjonalt for å bedre etterlevelsen i pandemien.

«Delta pluss»

Tirsdag ble det kjent at den såkalte AY.4.2-varianten - en undertype av deltavarianten av coronaviruset - er påvist i Trøndelag.

Nakstad opplyser at betydningen av denne varianten har vært diskutert internasjonalt i et halvt år, og sier den noen ganger benevnes som «delta pluss».

- Man har foreløpig ikke sett at den har blitt veldig dominerende i land hvor den først ble oppdaget, men den har vist en økende tendens i Storbritannia, og man har vært klar over at den kanskje har egenskaper som gjør den mer smittsom. Derfor er det ikke overraskende at vi kan se mer av den i en region i Norge, sier han.

Han understreker at det foreløpig ikke er noe som indikerer at varianten forårsaker mer alvorlig sykdom, eller at vaksineeffekten er svekket.

Kan bli dominerende

Den assisterende helsedirektøren utelukker ikke at varianten kan bli dominerende i Norge.

- Hvis den viser seg mer smittsom enn den nåværende deltavarianten, så vil den etter hvert begynne å dominere. Slik har det vært i hele pandemien, og slik vil det fortsatt være.

Dersom smittetrenden fortsetter å stige, er risikoen til stede for at vi vil se en videre økning i innleggelser neste uke, opplyser Nakstad.

- Vi begynner da å nærme oss nivåer som i den første og tredje smittebølgen. Det vil gå ut over mer planlagt aktivitet ved sykehusene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer