NESTLEDER: Nestleder av Stortingets transportkomité Bård Andre Hoksrud ble avslørt som horekunde av TV 2. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
NESTLEDER: Nestleder av Stortingets transportkomité Bård Andre Hoksrud ble avslørt som horekunde av TV 2. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer

Ikke helt ulikt folk flest

13 prosent av norske menn har kjøpt sex.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble Frp's stortingsrepresentant Bård Hoksrud avslørt av TV 2 som horekunde.

Med skjult kamera ble han filmet da han kom ut fra et bordell i Riga.

13 prosent har kjøpt sex En undersøkelse sexolog Bente Træen har vært med på, viser at bordellbesøk ikke er helt uvanlig blant norske menn. I undersøkelsen svarer 13 prosent av norske menn at de har betalt for sex en eller flere ganger i løpet av livet.

- Det er ikke einstøinger og raringer som kjøper sex av prostituerte. Det er helt vanlige middelklassemenn med bil, familie og en god jobb, sier Træen til Dagbladet.

- Sexkunder kan jo være svenskekongen, som vi nå har sett. Det er alt fra kong Salomo til Jørgen hattemaker, og alt imellom, vi ser også at kvinner kjøper sex. Sexmarkedet er sammensatt, sier Lennard Lock, leder av rådgivningstjensten for menn som kjøper sex, KAST (kjøp av seksuelle tjenester).

Lock er ikke videre begeistret for TV 2s reportasje om Hoksruds sexkjøp i Riga. 

Tenker på familien - At en toppolitiker bryter norsk lov, skal selvsagt fram i dagen, men jeg har betenkeligheter med presentasjonen. TV 2 forfølger Hoksrud, snakker med den prostituerte og spør hvor mye han betalte, og om de hadde sex. Det eneste som vi mangler å vite, er hva slags sex han kjøpte, sier Lennard Lock.

- De kunne ha stoppet ved at en toppolitiker kjøpte sex. Jeg synes de går for langt. Har de tenkt på hvilken krise de setter ham selv,  kona og familien hans i? Det å se pappa gå inn på et bordell vil skape en god del bilder, og tenk på den skammen familien føler, sier Lock videre.  

Forretningsreiser I norsk politikk har det vært flere historier om toppolitikere som kjøper sex. Tidligere stortingspresident Jørgen Kosmo har refset en stortingspolitiker for å ha kjøpt sex under offisielle utenlandsturer. Eli Hagen sier at hun har måttet redde en Ap-politiker ut av armene på ei prostituert jente i Thailand da finanskomiteen var på tur.

Jan Simonsen fortalte i Dagbladet i 2008 at han og flere andre politikere dro på strippeklubb i Hamburg da de var på en NATO-reise. 

Lock bekrefter at forretningsreiser kan være bakteppe for sexkjøp: 

- Det er ikke alle på forretningsreise som kjøper sex, men i enkelte kulturer kan det å ta vare på en businesspartner være å tilby eskortebesøk eller en tur på bordell. Er kunden fornøyd, kommer avtalen i havn. Det er ei trapp: det starter med middag, så nattklubb, så strippeklubb, så bordell. Jo lenger ned i trappa, jo flere faller av, det er bare et fåtall som blir med til slutt, sier Lock. 

Voksne menn mer på horehus enn yngre Hokksrud skal ha reist til Riga med to eller tre unge Fpu-ere. Ifølge Lock er det ikke en uvanlig at man blir introdusert til sexkjøp av folk som har gjort det før:

- Jeg skal ikke være moralsk fordømmende, men en vanlig debut til sexkjøp er en sosial event, hvor man blir introdusert av noen som har gjort det før, sier Lock.   

Godt voksne menn har vært mer på horehus enn yngre.

- Undersøkelsen viser at det er mindre vanlig i de yngre generasjonene enn det det var da mange norske menn jobbet som sjømenn, sier Træen til Dagbladet.

Hun forklarer dette med at yngre har et mer bevist forhold til prostitusjonens baksider.

- De yngste i denne gruppa har vokst opp i et samfunn der det har vært mye oppmerksomhet om prostituertes situasjon.

Ikke overrasket Lock er ikke overrasket over at en norsk toppolitiker er den første som blir tatt for sexkjøp i utlandet.

- Vi mennesker gjør ikke alltid det som er rasjonelt - selv om en er i toppen av norsk politikk. Det kan handel om drifter, men ikke bare om seksuell nytelse - det kan handle om spenning - et kick — døyve psykisk smerte og ubehag - eller en avhengighet. 

- Hvorfor fikk TV 2 dette tipset? Det kan hende han har gjort det før? Av de 13 prosent av nordmenn oppgir å ha kjøpt sex en gang i løpet av livet, oppgir 20 prosent å ha hatt sex med prostituert mer enn ti ganger, sier Lock.

- SPEKULATIVT: Lennard Lock, leder av KAST (kjøp av seksuelle tjenester), synes lite om TV2s reportasje. KAST er et rådgivningstilbud til menn som kjøper, og drives av REFORM (ressurssenter for menn). Tilbudet startet opp i februar i år, og Lock har siden da snakket med mange sexkunder.   Foto: Marie Melgård
- SPEKULATIVT: Lennard Lock, leder av KAST (kjøp av seksuelle tjenester), synes lite om TV2s reportasje. KAST er et rådgivningstilbud til menn som kjøper, og drives av REFORM (ressurssenter for menn). Tilbudet startet opp i februar i år, og Lock har siden da snakket med mange sexkunder. Foto: Marie Melgård Vis mer