Ikke hjem til sine egne

KRISTIANSAND (Dagbladet): Gerd Liv Valla trodde hun hadde kommet hjem til sine egne. LOs nestleder tok feil! Medlemmene hadde ikke glemt eks-justisministerens budsjett og hva fengselstjenestemennene mener er mangel på forståelse for én helhetlig kriminalomsorgs politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilbake i stillingen som nestleder i Landsorganisasjonen var Gerd Liv Vallas første reprentasjonsoppgave å delta på landsmøtet til nydøpte Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund - tidligere Norsk Fengselstjenestemannsforbund.

I utgangspunktet burde det være som å komme hjem og inn i varmen og kameratskapet i fagbevegelsen.

Men fengselstjenestemennene hadde ikke glemt at det var mot Valla og hennes budsjettforslag de streiket for noen uker siden.

Det vil være en blank løgn å antyde at LO-nestleder Gerd Liv Valla ble hyllet av sine egne medlemmer.

- Ingen helhet

Forbundsformann Roar Øvrebø, som selv har vært Arbeiderparti-politiker, sparer ikke på kruttet når han beskriver helheten i kriminalomsorgspolitikken som justisministerne Valla, intermessoet med forfatterinnen Anne Holt og Grete Faremo hadde ansvaret for på nittitallet.

- Dessverre har ikke Arbeiderpartiet, som tradisjonelt har stått oss i fagbevegelsen nær, en helhetlig kriminalpolitikk. Lov og orden er noe mer enn bare å øke bevillingene til politiet, slår Øvrebø fast.
- Det er ekstra vondt når våre egne ikke forstår problemene vi sliter med, sier forbundsformannen.

Borgerlig tillit

Gerd Liv Valla måtte på landsmøtet tåle at kritikken mot manglende bevillinger ble personifisert og rettet mot henne. Forbundsformann Roar Øvrebø understreker at forbundet er skuffet over Arbeiderpartiets siste regjeringer.

Det som fikk dråpen til å renne over for forbundets medlemmer var Jagland-regjeringens forslag til budsjett i høst. Et budsjett som fengselstjenestemennene i beste fall karakteriserer som en katastrofe for kriminalomsorgen.Det er oppsiktsvekkende at et LO-forbund har større tillit til den nye borgerlige Bondevik-regjeringen og dens kriminalomsorgspolitikk, enn til sine gamle kamerater i Arbeiderpartiet.

- Faktum er at Arbeiderpartiet har sviktet i kriminalpolitikken. Det er ille at en stortingsmelding om kriminalomsorg har vært bebudet lagt fram siden 1994. Ingen får oss til å tro at det tar flere år å legge fram en melding.

Prioritere

Valla vedgår overfor Dagbladet at hun ikke er overrasket over at fengselstjenestemennene er skuffet. Men hun tar kraftig til motmæle mot Roar Øvrebø og påstandene om at Arbeiderpartiet ikke har noen helhetlig kriminalpolitikk.

- Øvrebø tar feil! Arbeiderpartiet har en helhetlig politikk. Selvfølgelig forsvarer jeg budsjettet som Jagland-regjeringen la fram for justissektoren. Rammene var forsvarlig, selv om jeg selvfølgelig kunne ønske meg mer penger.

Valla medgir likevel at det må satses betydelige beløp på kriminalomsorg i årene som kommer. Den tidligere justisministeren mener politiet nå har fått nok, og at kriminalomsorg må prioriteres.

UENIGE: LO-kameratene Gerd Liv Valla og Roar Øvrebø er grunnleggende uenige om Arbeiderpartiet har en helhetlig kriminalpolitikk.