- Ikke hørt fra NSB

11 måneder etter Åsta-ulykken er det fremdeles overlevende som ikke er blitt kontaktet av NSB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Støttegruppas advokat, Tom Eivind Haug, mener NSBs oppfølging av enkelte av de overlevende, pårørende og etterlatte er under enhver kritikk.

- Det finnes folk som var om bord i togene og overlevde, som fremdeles ikke har hørt et kveklk fra NSB. NSB tok fra starten av på seg et kjempeansvar for disse menneskene, og selv om noe godt er gjort, er det grunn til å rette kritikk mot den totale oppfølgingen. Det er mange i gruppa som er misfornøyd med den helsefaglige oppfølgingen, og mange sliter særlig med psykiske ettervirkninger. Enkelte kom svært skjevt ut, og noen har falt helt utenfor opplegget NSB har laget, sier Haug.

Uheldig

Han forteller også at flere fikk en telefon fra NSB med tilbud om en gratis togreise og spørsmål om det gikk bra.

- Mange svarte da ja, og siden har de ikke hørt noe. De som kjenner krisepsykiatri vet at det er i månedene og årene etter en slik katastrofe at tett oppfølging er nødvendig. Mange har på egen hånd måttet søke den hjelpen de trenger, sier Haug.

- Den kollektive oppfølgingen var lenge under enhver kritikk. Støttegruppa måtte presse NSB for å få opprettet en ekspertgruppe med fagpersonell for denne typen oppfølging. Man kan i ettertid spørre om det var heldig at NSB både er skadevolder og hjelpeapparat, sier Haug.

- Enorm oppgave

- NSB har virkelig prøvd å yte det vi har ment har vært riktig i tida etter ulykken, sier informasjonssjef Marit Thorsen i NSB.

- Det er vanskelig for alle å forstå den enorme oppgaven NSB har stått overfor. Det gjør det vanskelig for oss å selv vurdere hvor flinke vi har vært i oppfølgingsarbeidet. Om NSB har gjort det vi burde gjøre, er det opp til andre å vurdere. Jeg tror du finner enkelte som synes NSB har gjort det vi burde gjøre, mens andre vil være misfornøyde, sier Thorsen

Møtes i dag

I dag samles de overlevende og etterlatte på hemmelig sted i Oslo for å informeres om innholdet i den regjeringsoppnevnte granskingskommisjonens rapport.

- Alle går og venter på svarene. Å få klarhet er viktig for at den enkelte skal legge hele hendelsen bak seg, sier Haug.

Regjeringskommisjonens rapport legges i dag ut på Justisdepartementets hjemmeside med adressen:http://www.dep.no/jd

TOGTRAGEDIE: 19 mennesker omkom i togulykken på Rørosbanen 4. januar i år.