- Ikke hvitvasking, men skattesak

Per Sandberg fikk bekreftet av det føderale politiet i Brasil at de har mottatt uriktig informasjon fra norsk politi om norske forretningsmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| NATAL (Dagbladet): FrPs nestformann og leder av Stortingets justiskomite, Per Sandberg, er nå i Brasil, for å finne ut hva som er den egentlige årsaken til at flere tidligere ustraffede nordmenn i snart tre og ett halvt år har vært siket for organisert kriminalitet og hvitvasking.

Verdier for flere hundre millioner kroner er beslaglagt av politi og påtalemyndigheten i feriebyen Natal. Natt til i går, norsk tid, møtte Per Sandberg etterforskningsleder Santiago Hounie i Policia Federal.

Nå ble det for første gang klart at de norske forretningsmennene Trygve Kristiansen, Arvid Birkeland og Bjørn Løvstad ikke er lenger er mistenkt for organisert kriminalitet, narkotikaforbrytelser, menneskesmugling, prostitusjon og for å ha hvitvasket millioner av norske kroner i Brasil.

Dagbladet var til stede under møtet mellom Per Sandberg og etterforskningsleder Santiago Hounie. 

Roste norsk politi Den brasilianske politisjefen benyttet anledningen til å rose norsk politi - Økokrim og seksjonen for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

- Norsk politiet har vært profesjonelle og vi har bare gode erfaringer i vårt samarbeid med dem, slo Santiago Hounie fast.

Santiago Hounie bekreftet at politiet i Brasil allerede i 2003 hadde begynt å interessere seg for tre av de norske forretningsmennene - Arvid Birkeland, Bjørn Løvstad og Trygve Kristiansen.

Årsaken var at politiet i Brasil ble kontaktet av en tidligere ansatt i hotellgruppa Blue Marlin. Vedkommende en norsk statsborger hadde fått sparken av Trygve Kristiansen fordi han hadde involvert seg seksuelt med en mindreårig jente.

- Noe av påstandene fra nordmannen var usanne, andre viste seg etter vår mening å være korrekt. Seinere var det reportasjer i norske medier (VG i 2004 og DN i 2006, red.anm.) om kriminelle nordmenn som hadde reist til Natal. Det var den utløsende årsak til at vi inngikk ett tett og godt samarbeid med norsk politi, fortalte etterforskningsleder Hounie.  

- Uriktige opplysninger På direkte spørsmål fra Per Sandberg vedgikk Hounie at Policia Federal hadde mottatt informasjon fra norsk politi om norske forretningsmenn som viste seg ikke å være riktig.

- Det er egentlig irrelevant for vår etterforskning. Vår etterforskning har primært vært rettet mot den norske kriminelle banden B-gjengen. Denne etterforskningen førte til at vi har avdekket annen kriminalitet. Økonomisk kriminalitet, forklarte Hounie.

Da Sandberg ville vite mer om forretningsmennene - Arvid Birkeland, Bjørn Løvstad og Trygve Kristiansen - fikk han klar beskjed om at Policia Federal ikke lenger mente at de var innblandet i organisert kriminalitet og hvitvasking.

- Vi samarbeidet med norsk politi, og utvekslet informasjon. I begynnelsen var det noen misforståelser vedrørende rapportene vi fikk om de norske forretningsmennene. Det er riktig at det kom informasjon fra norsk politi som ikke har vært riktig. Men det er irrelevant for selve etterforskningen. Opplysningene gikk ut på at forretningsmennene ikke hadde lovlige midler til å investere i Brasil. Men dette er egentlig ikke relevant.

- Nå ser det ut til at det kan bli en skattesak. Nordmennene har operert med forskjellige kjøpesummer på kontraktene i Norge og Brasil. Dette er forbudt etter brasiliansk lov. Slik unndro nordmennene penger fra beskatning. Men jeg understreker at dette er vår foreløpige konklusjon. Når vi i Det føderale politiet har etterforsket saken ferdig, skal en dommer vurdere om det skal tas ut tiltale.  

- Lovlige overføringer Santiago Hounie understreket flere ganger overfor Per Sandberg at det er Policia Federal som har trukket konklusjoner, og ikke norsk politi.

- Vi har basert oss på opplysninger fra norske politi.

- Har B-gjengen noe med Trygve Kristiansen, Arvid Birkeland og Bjørn Løvstad å gjøre?

- Det er egentlig irrelevant for etterforskningen. Det er helhetsbilde som har ført til vår foreløpige konklusjon.

- Men vi mener det har vært forbindelser, blant annen eide Trygve Kristiansen Sports Bar i Natal sammen med B-gjengen.

Noe Trygve Kristiansen på det mest bestemte tidligere har avvist overfor Dagbladet

FIKK FEIL INFO FRA NORGE: - Vi har samarbeidet tett med norsk politi. De opplysningene vi fikk fra politiet i Norge, og som var feil, er egentlig irrelevante, sa etterforskningsleder Santiago Hounie (t.v.) til Per Sandberg og FrPs politiske rådgiver Vidar Karlsen. Foto: Øistein Norum Monsen
FIKK FEIL INFO FRA NORGE: - Vi har samarbeidet tett med norsk politi. De opplysningene vi fikk fra politiet i Norge, og som var feil, er egentlig irrelevante, sa etterforskningsleder Santiago Hounie (t.v.) til Per Sandberg og FrPs politiske rådgiver Vidar Karlsen. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Som etterforskningsleder har du skrevet i en rapport at de norske forretningsmennene ikke hadde finansielle muskler til å investere i Brasil. Hva bygger du dette på?

- Det var basert på den informasjonen vi da hadde fra Norge.

- Dere har også etterforsket påstandene om at Trygve Kristiansen overførte svarte penger til Brasil via Portugal?

- Vi så på flere transaksjoner. Vi vet nå at dette var en misforståelse og at pengene legalt ble overført fra Norge.  

Telefonavlytting Ifølge etterforskningsleder Santiago Hounie utvekslet norsk og brasiliansk politi informasjon om norske statsborgere

- Vi fikk god hjelp av norsk politi, blant annet med telefonavlytting av de mistenkte her i Brasil. Nordmennene hadde norske mobiler, og politiet i Norge hjalp oss med telefonnumrene og hva de snakket om.

- Men hva med de andre nordmennene som ikke er en del av B-gjengen?

- Vi har etterforsket saken og funnet ut at de kan være skyldig i å ha unndratt penger for beskatning, ved å operere med forskjellige kjøpesummer i Norge og Brasil.

Hounie bekreftet overfor Per Sandberg at politiet i Brasil ikke lenger tror at Birkeland, Kristiansen har hvitvasket norske millioner i Brasil. Til tross for at mistanken har forsvunnet, er millionverdier fortsatt beslaglagt. Alt tyder på at det som norsk og brasiliansk politi i 2007 hevdet var hvitvasking av 600 millionene kroner og organisert kriminalitet, ikke blir noe annet enn en mindre skattesak.  

- Norges ansvar Per Sandberg var godt fornøyd med møtet.

- Det er likevel urovekkende når jeg får klar beskjed om at politiet i Brasil har lagt uriktige rapporter fra norske myndigheter til grunn for sin etterforskning. Det har fått fatale konsekvenser for nordmennene, sier Sandberg.

- Etterforskningsleder Hounie hadde mange svar, men hans forklaring styrker at dette er en sak norske myndigheter må rydde opp i. Det er svært interessant å få vite mer om den uformelle kontakten mellom norsk og brasiliansk politi. Hvilke opplysninger norsk politi har gitt videre til en fremmed nasjon om norske statsborgere.

- Santiago Hounie bekreftet også at han mottatt rapporter om norske statsborgere som myndighetene i Brasil ikke hadde bedt om. For meg er det uforståelig at Justisdepartementet og Utenriksdepartementet i Norge er fraværende i denne saken, sier Per Sandberg.