I BRUSSEL: Carles Puigdemont ankommer presseklubben i Brussel for å holde pressekonferanse klokka 12.50. Foto: Nicolas Maeterlinck / AFP / NTB Scanpix
I BRUSSEL: Carles Puigdemont ankommer presseklubben i Brussel for å holde pressekonferanse klokka 12.50. Foto: Nicolas Maeterlinck / AFP / NTB ScanpixVis mer

- Ikke i Belgia for å søke asyl

Carles Puigdemont holdt pressekonferanse i Brussel.

OPPSUMMERING: Carles Puigdemont meddelte at han er kommet til Brussel fordi det er «Europas hovedstad» og dermed det riktige stedet å fremme sitt budskap på. Han ga videre Spania skylden for konflikten som har oppstått, og kaller Madrid-regimets metoder udemokratiske.

Han avviste også at han akter å søke politisk asyl i Belgia, men sa samtidig at han krever sikkerhet for seg og de andre eksregjeringsmedlemmene han reiser sammen med.

(Dagbladet): Catalonias avsatte regionpresident Carles Puigdemont har annonsert en pressekonferanse i Brussel klokka 12.30.

54-årigen har oppholdt seg i Belgias og EUs hovedstad siden i går, og har engasjert en lokal advokat.

Puigdemont har fått følge av flere eksministre fra den katalanske regionregjeringen, og spanske medier har spekulert på om politikerne akter å danne en slags eksilregjering i Brussel, skriver The New York Times.

På slutten av pressekonferansen avviser Puigdemont at han akter å søke politisk asyl i Belgia, slik mange har spekulert på; påtalemakten i Spania har siktet ham og de andre eksregjeringsmedlemmene for oppvigleri og underslag, og ønsker fengselsstraffer på opptil 30 år.

- Vi vil ikke unndra oss loven, men krever sikkerhet, sier han på spørsmål om hva som skal til for at han skal vende tilbake til Spania.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrasjon

Puigdemont ankom presseklubben i Brussel klokka 12.50. Utenfor er det en liten demonstrasjon til støtte for et fortsatt samlet Spania, ifølge Euronews, men ekspresidenten virker avslappet.

54-åringen starter med å snakke på fransk, men vil også snakke katalansk og spansk.

Han begynner med å skissere hva som skjedde fredag, og situasjonen nå.

- Siden jeg risikerer fengsel, har vi bestemt oss for å være forsiktige mht. sentralregjeringen i Madrid, sier han.

FULL JUBEL: Det ble jubel da regionforsamlingen i Catalonia vedtok et forslag om uavhengighet. Mange tusen fulgte møtet i Barcelonas gater. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Vi ville til og med ha gikk avkall på uavhengighetserklæringen dersom sentralregjeringen gikk med på å snakke med oss, sier han.

Ut mot volden

Puigdemont sier at «fred og dialog alltid var vårt mål».

- Vi kan ikke bygge en republikk for alle på vold, sier han, med henvisning til Madrid-myndighetenes maktbruk, nå på spansk.

Han sier videre at regionregjeringen med uavhengighetserklæringen ikke prøvde å gå imot de andre regionene i Spania.

Med det som skjedde i Catalonia, var det klart for verden at demokratiet ikke ble respektert, sier Puigdemont, nå på fransk igjen.

Han sier han er kommet til Belgia for å «fremme sin sak i hjertet av EU». Han sier videre at han og de andre eksregjeringsmedlemmene fremdeles har ansvar.

- Vi vil imøtegå anklagene, sier han.

Han sier også at Belgia ble valgt fordi det er mindre risiko for vold der enn i Catalonia.

- Udemokratisk

Puigdemont sier også at hva sentralregjeringen i Madrid gjorde ved å iverksette artikkel 155 i den spanske grunnloven (som gir dem rett til å overta makten i regionene), var udemokratisk.

- Vil han virkelig respektere valgresultatet? spør han, henvendt til Spanias statsminister Mariano Rajoy.

- Jeg og min regjering er klare for å respektere dette, sier han.

- Til folket i Catalonia: Vi står overfor en stat som er villige til å bruke vold for å splitte oss. Vi er imot det, demokratiet er hva vi forsvarer, sier han.

Han ber det katalanske folket om å støtte ham og de fem (eks)regjeringsmedlemmene som er i Brussel sammen med ham, og snakker om «triumf gjennom demokratiet».

Siktet

De tidligere regjeringsmedlemmene ble avsatt i helga, etter at de erklærte Catalonias uavhengighet fra Spania, og er attpåtil siktet for oppvigleri og underslag. Flere har trodd at de vil søke asyl i Belgia - blant de få landene som har uttalt seg støttende til separatistbevegelsen.

Dem utøvende makten i Catalonia er overtatt av sentralmyndighetene i Madrid. Nyvalg for å erstatte de avsatte parlamentarikerne er planlagt avholdt 21. desember.