- Ikke i det verste diktatur ville vi akseptert dette

John Christian Elden sterkt kritisk til PSTs razzia-begrunnelse.

KRITISK: John Christian Elden i Advokatfirmaet Elden forsvarer 18-åringen som er siktet for å ha forsøkt å tilslutte seg Den islamske stat (IS). Han er sterkt kritisk til at PST beslaglegger upublisert materiale som et ledd i etterforskningen.

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
KRITISK: John Christian Elden i Advokatfirmaet Elden forsvarer 18-åringen som er siktet for å ha forsøkt å tilslutte seg Den islamske stat (IS). Han er sterkt kritisk til at PST beslaglegger upublisert materiale som et ledd i etterforskningen. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): PST troppet i går opp hjemme hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen vest i Oslo. Med seg hadde de ordre fra Statsadvokaten om å beslaglegge materiale fra dokumentaren han lager om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge.

PST bekrefter i en pressemelding at beslaget av materialet skjedde som følger av pågripelsen av en norsk 18-åring som er siktet for å forsøkte å tilslutte seg Den islamske stat (IS). PST skriver at det kom fram konkrete opplysninger i etterforskingsmaterialet om at viktige bevis befant seg hos Rolfsen.

- Hvis PST mener at journalisters upubliserte råmateriale er et viktig bevis i en norsk straffesak, har de et alvorlig demokratisk problem, skriver John Christian Elden, som forsvarer den terrorsiktede 18-åringen, i en SMS til Dagbladet.

- Ikke i det verste diktatur ville vi akseptert dette, skriver Elden.

Venter på godkjenning fra retten De beslaglagte videofilene til filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen er ikke gjennomgått, opplyser Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Opptakene skal sendes til retten, som skal avgjøre om PST kan se innholdet.

PST mener det etter pågripelsen kom fram konkrete opplysninger om at viktige bevis befant seg hos Rolfsen.

- Opplysningenes karakter gjorde at det var høy grad av sannsynlighet for at dette var riktig. Det forelå videre et vesentlig hasteelement for å forhindre at det viktige beviset ble forspilt. Ved å vente på rettens beslutning fremstod det for oss som sannsynlig at beviset i mellomtiden ville bli forspilt, skriver PST.

PST kontaktet deretter Det nasjonale statsadvokatembetet (NAST), da de mente det var et vesentlig hasteelement. NAST var enig i vurderingen, og det ble besluttet å ransake, skriver PST.

Rolfsen var selv kritisk til razziaen, men kopierte opp videofiler til PST da de troppet opp hjemme hos ham i går kveld.

- Jeg er ikke overrasket over at PST er interessert i prosjektet mitt, men jeg hadde ikke forventet noen razzia. Det er sterk kost når de tropper opp med full ransakingsordre, sier Rolfsen.

Har filmet gutten - Vi har filmet gutten. PST var blant annet ute etter dette materialet, som de også tok med seg, sier filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen til NTB.

RAZZIA: Ifølge filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen ble det tatt beslag i timesvis med videomateriale da sivilkledde PST-tjenestemenn møtte opp hos ham i går kveld. Foto: Dagbladet
RAZZIA: Ifølge filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen ble det tatt beslag i timesvis med videomateriale da sivilkledde PST-tjenestemenn møtte opp hos ham i går kveld. Foto: Dagbladet Vis mer

Rolfsens filmselskap Curry Film har i en periode fulgt den siktede 18-åringen. Et filmteam var på flyplassen med 18-åringen da han ble pågrepet. Også Ubaydullah Hussain var til stede, ifølge Rolfsen. Han har vurdert å ha med materialet med 18-åringen i dokumentaren, og sier at PST beslagla timer med materiale.

18-åringen ble i går pågrepet av svensk sikkerhetstjeneste, og ble tidligere i dag utlevert fra Sverige til Norge. Han har forklart at han ikke skulle tilslutte seg noen terrorgruppe. Etter hva Dagbladet er kjent med, er 18-åringen ikke tidligere straffedømt.

- Han har vært i avhørt, besvart alle spørsmål og kan ikke se grunnlag for siktelsen mot han for å forlate Norge til fordel for
Rhodos, skriver Elden til Dagbladet tirsdag kveld.

Til tross for sin unge alder skal den antatt radikaliserte 18-åringen ha vært i myndighetenes søkelys en tid, og det er gjennomført etterforskningsskritt flere steder i Norge i forbindelse med pågripelsen. Mannen framstilles for fengsling i morgen, og PST sier de vil komme med flere opplysninger i etterkant av fengslingsmøtet.

Inngrep i ytringsfriheten Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, er blant dem som har vært kritisk til PSTs framgangsmåte. Stavrum krever at PST lar være å gjennomgå filmmaterialet, og ser razziaen som et alvorlig anslag mot pressefriheten og kildevernet i Norge.

- Dette minner om land vi overhodet ikke vil sammenlikne oss med. Det har en enormt skadelig signaleffekt som sier at man ikke lenger kan fortelle noe i fortrolighet til mediene i Norge, sier hun til Dagbladet.Også Stavrums forgjenger Per Edgar Kokkvold, Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås og menneskerettsforsker Anine Kierulf reagerer.

- Beslag av ikke-publisert materiale innebærer et klart inngrep i ytringsfriheten, sier Kierulf til Dagbladet.

FÅR STØTTE: Ulrik Imtiaz Rolfsen får støtte fra ytringsfrihetseksperter som er kritiske til beslaget av hans upubliserte materiale.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FÅR STØTTE: Ulrik Imtiaz Rolfsen får støtte fra ytringsfrihetseksperter som er kritiske til beslaget av hans upubliserte materiale. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer