-Ikke i min levetid

Over mitt lik. Det er beskjeden fra Tysklands forbundskansler Angela Merkel foran morgendagens skjebnemøte i EU.

SKEPTISK:  Frankrikes president Francois Hollande og Tysklands forbundskansler Angela Merkel er ikke enige foran morgendagens skjebnemøte i EU, som kan avgjøre euroens framtid.  ALBERTO PIZZOLI / AFP PHOTO
SKEPTISK: Frankrikes president Francois Hollande og Tysklands forbundskansler Angela Merkel er ikke enige foran morgendagens skjebnemøte i EU, som kan avgjøre euroens framtid. ALBERTO PIZZOLI / AFP PHOTOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Merkels kommentar kommer etter et forslag fra EU-kommisjonens og Ministerrådets presidenter om dramatisk mer integrasjon, med mulighet for innføring av euro-obligasjoner i går.

Ønsker Merkel et langt liv
- Det vil ikke bli euro-obligasjoner så lenge jeg lever, sa Merkel. Og i Tyskland var det mange som ønsket henne et langt liv.

Innføring av euro-obligasjoner betyr at alle innenfor euro-området blir ansvarlig for alles gjeld. At Merkel er imot dette er ikke noe nytt, men alrdi tidligere har hun sagt det så klart.

Politikere fra FDP, Merkels og CDUs koalisjonspartnere, sier imidlertid at Merkels tilsynelatende kategoriske posisjon bare gjelder fullstendig gjeldsdeling. Et kompromiss synes altså mulig.

Det var i går EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso, og presidenten i Ministerrådet, Herman Van Rompuy, presenterte et dokument der de krevde radikal integrering som svar på euro-krisa. Forslaget går blant annet ut på en felles finansminister som har rett til å underkjenne euro-landenes budsjetter, hvis de ikke tilfredstiller kravene landene er enige om, og at muligheten for kollektive lån undersøkes. Altså euro-obligasjoner.
 
Klare fronter
Frontene foran morgendagens møte er dermed klare. På den ene siden står Angela Merkel, og vil gjøre euro-krisa billigst mulig for Tyskland. På dan andre siden står den nye franske presidenten Francois Hollande. Han taler ikke bare Frankrikes sak, han snakker etter hvert på vegne av hele det krise-pregede latinske Europa, pluss Hellas og Irland.

EUs bærende akse - Berlin - Paris - er i ferd med å bli erstattet av en interessekonflikt - som også har preg av å være en ideologisk konflikt, mellom nord og sør i Europa. Midt i EUs største krise, og i dager da økonomiske spekulanter stadig hissigere angriper de mest utsatte euro-økonomiene. Merkel og Hollande møtes i Paris i kveld, før toppmøtet imorgen. Det er satt av to dager til møtet, men den italienske statsministeren har bestillt hotell til søndag kveld.

Hvis ikke EU klarer å lage det enkelte kaller en «brannmur» for å beskytte euroen fra angrep, kan euroen forsvinne. Det vil ha helt uoversiktlige konsekvenser for Europa.