- Ikke i min natur å være lei meg

Arne Treholt om avslaget. Dagbladet.no fulgte pressekonferansen live.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Gjenopptakelses-kommisjonen bestemte i dag at Arne Treholt (66) ikke får gjenopptatt spiondommen han ble dømt for i 1985.

Les hele avgjørelsen her.

Dette er tredje gang Treholt får nei på sin begjæring om gjenopptakelse.

Treholt holdt pressekonferanse på Håndverkeren i Oslo klokka 13.00. Den kunne du følge live her på Dagbladet.no.

Avgjørelsen ble truffet under dissens, da ett av kommisjonens medlemmer gikk inn for gjenåpning. Men de fire andre representantene fant ikke grunnlag for at saken kunne gjenopptas.

- Skulle ønske annen konklusjon
- Jeg har i alle år bedyret min uskyld. Jeg er glad for at det foreligger særlige forhold som betviler at dommen er riktig, sa Treholt på pressemøtet.

Han la ikke skjul på at han hadde ønsket seg en annen konklusjon på avgjørelsen.

- Jeg skulle ønske at deler av dommen kunne ha vært prøvd på nytt i retten. Dommen har vært en verkebyll, og jeg tror det hadde vært sunt for rettssamfunnet og forsøkt deler av den på nytt, sa Treholt.

Treholt føler han har forsøkt det han kan nå.

- Derfor føler jeg at jeg kanskje er ved veis ende i den rettslige delen av dette løpet, sa Treholt, som rettet en stor takk til sin advokat Harald Stabell.

Treholt benyttet også anledningen til å takke diverse familiemedlemmer og andre som har gitt ham støtte og oppmuntring.

Det er mange som har spurt om ikke Treholt kan avfinne seg med sin skjebne, og dette hadde Treholt å si til dem:

- Når man føler seg uriktig dømt, vil de fleste forsøke å kjempe for renvaskelse. Men det jeg vil beklage, er at denne siste runden har vært belastende overfor pårørende og venner. Jeg synes media har oppført seg anstendig i denne runden, men det er ikke til å unngå at det koster at fortidens sår blir rippet opp på ny, sa 66-åringen.

- Treholt-saken er endelig
Arne Treholt var naturlig nok svært spent i forkant av avgjørelsen, og var tilfreds med deler av det 168 sider store dokumentet.

- Vi kan ikke angripe denne saken videre i rettssapparatet, men nettopp derfor er det viktig å merke seg dissensen, og også de punktene der kommisjonen kommer Treholt i møte i forhold til hans informasjon, sa Stabell, og nevnte blant annet at kommisjonen er delvis enige i at Treholt opplevde en forhåndsdømming.

Stabell anerkjenner at kommisjonen har hatt en vanskelig jobb i vurderingen av gjenopptakelse. Men han mener likevel at det var svært mange bemerkninger til behandlingen av saken i ulike rettsinstanser.

- Kommisjonen kom til konklusjonen at disse bemerkningene ikke var tilstrekkelige for gjenopptakelse, men jeg mener de burde hatt en annen konklusjon, sa Stabell.

Stabell støtter Treholt i at det kan settes en sluttstrek for saken.

- Jeg ser på det som et fornuftig standpunkt. Nå er den eneste muligheten rettslig sett at det skulle dukke opp nye bevis eller omstendigheter som skulle kunne føre til frifinnelse. Vi vet ikke hva som skjer i framtida, og vil heller ikke spekulere i det. Så per i dag bør vi konkludere med at vi er ved veis ende, sa Stabell, som uttrykte tillit overfor Gjenopptakelseskommisjonen.

- Men det betyr ikke at man bør være enig med kommisjonen i deres konklusjon.

- Ikke lei meg
Treholt sier at i denne saken er det et fint skille mellom jus og politikk.

- En slik sak må også dømmes ut fra den tiden dommen kom. Jeg tror at det politiske klimaet er et annet nå enn for 20 år siden, og at skillene mellom øst og vest ikke er like markante. Det er klart dette kan ha hatt innvirkning, men jeg vil ikke komme med noen fasit, sa han.

- Det ligger ikke for meg å være lei meg, men jeg kunne ønske at et flertall på fire kunne vært enige om det som en person i mindretall mener, sa Treholt.