Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstre-nestor gir Terje Breivik full støtte:

- Ikke i regjering med Frp igjen

Tidligere partileder for Venstre Odd Einar Dørum toner flagg. Mener døra til regjeringssamarbeid med Frp nå bør være lukket.

KLAR TALE: Odd Einar Dørum mener Venstre må bruke rommet i midten av norsk politikk og søke gjennomslag begge veier. Foto: Nina Hansen
KLAR TALE: Odd Einar Dørum mener Venstre må bruke rommet i midten av norsk politikk og søke gjennomslag begge veier. Foto: Nina Hansen Vis mer

Tidligere Venstre-leder, justis og samferdselsminister for Venstre Odd Einar Dørum var i sin tid mot at Venstre skulle gå i regjering med Frp. Han støttet likevel lojalt opp under valget som ble tatt.

Han har tidligere heller ikke villet uttale seg om ledervalget som Venstre står oppe i. Nå åpner han opp:

I et intervju med Dagbladet gir han full støtte til Terje Breivik som vil lukke døra for Frp-samarbeid. Dørum mener også det er viktig at den nye partiledelsen representerer hele partiet.

- Åpent i midten

- Hovedpoenget til Breivik var at vi i vår har sett at det ikke lenger er en toblokksdeling i norsk politikk. Det åpner et rom i midten for et parti som vil søke den gylne mellomveis løsninger. Breivik poengterte at det var Frp som gikk ut av regjeringen og at Siv Jensen har sagt at det ikke er aktuelt å gå i regjering med Venstre og KrF.

- Da vil det være oppsiktsvekkende om vi ikke skal bruke det rommet. Jeg støtter helheten i det resonnementet, sier Dørum til Dagbladet.

ÅPNER: Regjeringen hever innreiserestriksjonene 15. juli for innbyggere i EØS- og Schengen-området. Men Erna Solberg anbefaler deg å bli i Norge. Vis mer

- Drømmeregjering

Dørum, som sitter i landsstyret til Venstre, er mener Venstre har fått sin drømmeregjering og utdyper sitt standpunkt slik:

- Jeg har markert meg for at Venstre skal ta den posisjonen som er åpent i midten av norsk politikk og søke samarbeid om løsninger. Vi har kommet i vår drømmeregjering. Vi gleder oss over at vi har flyttet iskanten sørover, at CO₂-utslippene går ned og at det er åpnet for å hente barn fra Moria. Frp gikk ut av regjeringen på en strid om en mor og to barn skulle komme tilbake fra en flyktningleir i Syria. Det bør ikke være aktuelt å gå i regjering med dem, det er et standpunkt jeg støtter, sier Dørum.

- Det er ulike syn på dette i Venstre. Er det viktig at begge syn skal være representert i den nye ledelsen?

- Det er viktig at en ledelse representerer helheten i Venstre. Det har det vært før. Det er også viktig at ledelsen i sin tur følger opp det partiet vedtar, sier Dørum, som utover det ikke vil gå inn i lederdebatten.

- Jeg stoler på at valgkomiteen gjør en god jobb og at vi får en allsidig ledelse, sier han.

Lederkandidat åpen for Frp

Venstres nestleder Terje Breivik tok i helga et oppgjør med Frp-samarbeidet. Han hevdet Venstre og Frp har gjort hverandre dårligere og argumenterte for at Venstre bør si klokkeklart fra om at de ikke vil sitte i regjering med Frp igjen.

Det er det motsatte av det Sveinung Rotevatn, en av lederkandidatene i Venstre har sagt. I flere intervjuer har han åpnet for å slippe Frp inn i regjeringssamarbeidet igjen.

Bedt om å kommentere Breiviks uttalelse, viser han i dag igjen til disse intervjuene overfor Dagbladet.

Abid Raja, Guri Melby og Ola Elvestuen, var alle positive til å gå i regjering med Frp i 2018, men har nå ikke svart på hva de mener om veien videre nå. Alle fire er aktuelle navn i den nye Venstre-ledelsen.

- Ingen enkel fiks

Iselin Nybø leder nå Venstres arbeid i regjering. Også hun er kandidat til Venstre-ledelsen.

Hun sier hun ikke har konkludert like tydelig som Terje Breivik ennå.

- Det er vel ikke tvil om at både Frp og Venstre har sin drømmeregjering uten hverandre. Vi gikk til valg på en blågrønn regjering, og den har vi nå. Det er nok mest sannsynlig at det er det vi går til valg på også, sier Nybø, som viser til at dette er en debatt landsstyret i partiet må ta. Samtidig advarer hun mot å tro at det finnes en enkel løsning.

- Det er ikke sånn at vi har gjort det kjempebra på målingene i det siste. Det er ingen quick fix for Venstre, selv om Frp gikk ut, går det ikke bra på målingene. Vi har en stor jobb å gjøre med å få fram egen politikk, sier hun.

Hagen åpen

Skepsisen til en ny regjeringsperiode sammen, er minst like stor i Frp.

- Jeg blir veldig overrasket om det blir et nytt samarbeid, sier Frp-leder Siv Jensen.

Frp's grand old man har likevel en mer åpen holdning enn Venstres Dørum.

- Bør Frp søke regjeringsmakt igjen da?

- Absolutt! Men det må enten være i en ren Frp-regjering eller i en flertallsregjering hvor Frp har fått tydelige seirer, sa Carl I Hagen til Dagbladet forrige uke.

På oppfølgingsspørsmålet «Kan KrF og Venstre inngå i en slik regjering?» holder han døra åpen:

- Ja. Men det er innholdet i plattformen som må avgjøre. Og taktikken må være en helt annen enn sist. Partiene må synliggjøre seirer og tap, ikke legge opp til at regjeringen skal være enig om alle saker. Det er ikke «Regjeringspartiet» som stiller til stortingsvalg – det er fire forskjellige partier.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!