Ikke i vår bakgård

Velforeningen på Montebello på Oslos vestkant protesterte i sin tid forgjeves mot at Oslo kommune la en avrusningsstasjon til deres strøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Beboerne har fått litt rett i sine spådommer: De finner en og annen spritflaske i veikanten, treffer klienter «svivende rundt i terrenget» og blir bommet for penger, på en truende måte har det hendt. Men Montebello-beboerne vet å stå på for sine interesser, og har fått kommunens avrusningsstasjon til å forplikte seg til å stenge sine klienter inne. Trenger rusklientene frisk luft, må det skje innenfor gjerdet eller med følge av en ansatt.
  • Kanskje er det ikke noe stort problem for misbrukere under avrusning på korttidsopphold at de ikke får gå tur i nabolaget. Kanskje har de nok med å takle abstinensen, og kanskje rekker de ikke å savne friheten før de må skrives ut for å gi plass til nestemann i køen. Likefullt er situasjonen grotesk, og et uttrykk for et menneskesyn der omsorg for medmennesker på livets skyggeside bare gjelder så lenge disse ikke er til den minste sjenanse. Det er oppsiktsvekkende at Rusmiddeletaten i Oslo kommune har gått med på en slik avtale.
  • Kan naboene til alle andre institusjoner som huser rusmisbrukere be om en liknende avtale, dersom de helst vil slippe å oppleve misbrukerne på nært hold? Oslo kommune må etter dette regne med å få flere slike krav. For protester er heller regelen enn unntaket når en ny institusjon skal etableres, enten den ligger vest eller øst i byen, blant villaer eller blokker.
  • Rusmisbruk finnes i alle miljøer, men er fortsatt et så tabubelagt fenomen at misbrukeren og dennes nærmeste som regel skjuler sitt problem så godt og så lenge det lar seg gjøre. Ikke minst derfor er det viktig at omgivelsene viser forståelse og toleranse overfor dem som blir misbrukere. Det er lenge siden Oslos rusmisbrukere ble tvangssendt til Opstad på Jæren eller til Hadeland. I dag får misbrukerne hjelp i sitt nærmiljø. Da må også ethvert nabolag tåle å leve med en rusinstitusjon.