Ikke idiot - under tvil

TRONDHEIM (Dagbladet): Det oppsto uenighet blant dommerne da Trondheim byrett skulle ta stilling til om det er straffbart å kalle en politimann for «idiot».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flertallet, bestående av byrettsdommer Torleif Skage og meddommer Gunnar Bakken, har kommet til at begrepet er et skjellsord, selv om det ligger i nedre sjikt av det som må anses som straffbart.

Men en av dommerne, Eldbjørg Ohren Vik, tok dissens, og mente at uttrykket «idiot» ikke er verre enn det som må kunne aksepteres under en pågripelsessituasjon.

Blomster-strid

Det var cirka klokka 05.30 fredag 22. mai i år Jonas Lykkegaard (23) gikk i Trondheim sentrum med en bukett blomster i handa.

Selv hevder han å ha funnet blomstene på trappa til Rådhuset, men politiet mente han hadde tatt dem fra et blomsterbed og oppfordret ham til å sette dem tilbake.
Det oppsto en opphisset situasjon, der politimannen truet med å pågripe 23-åringen, som da brukte ordet «idiot».

For dette ble Lykkegaard ilagt ei bot på 4000 kroner som han nektet å vedta.

Redusert bot

I straffeutmålingen er det tatt hensyn til at utsagnet ligger i nedre sjikt av strafferammen, at det kom i en opphisset situasjon, og at det dessuten framstår som et enkeltstående utsagn.

På denne bakgrunn har retten funnet at Jonas Lykkegaard bør ilegges ei bot på 1000 kroner. Fordi han dermed har fått redusert straffen i forhold til den opprinnelige bota, blir 23-åringen ikke idømt saksomkostninger.

Torsdag i neste uke får Trondheim byrett nye skjellsord å ta stilling til, da en 19 år gammel mann blant annet står tiltalt å ha kalt politiet «idioter», «maktsyke jævler» og «forbannede politijævler».