Ikke imponert over Mælands SMS-er: - Viser uryddig prosess  

Fortsatt spørsmål knyttet til Statskraft-saken mener Ap-topper. 

- HABIL: Næringsminister, Monica Mæland (H) sa på en pressekonferanse at hun var habil da hun utnevnte Thorhild Widvey til styreleder i Statkraft. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Monica Mæland var ikke inhabil da hun ga partikollega Torild Widvey vervet som styreleder i Statskraft. Slik konkluderer lovavdelingen i justisdepartementet, kom det fram på en pressekonferanse i dag.

Samtidig la Mæland fram to SMS-er om ansettelsen som hun tidligere ikke har ønsket å legge fram.

Nestleder i Arbeiderpartiet (Ap) Hadia Tajik synes det er bra at spørsmålet om habilitet er avklart, men mener SMS-ene reiser nye spørsmål i saken.

FRAMSTÅR URYDDIG:  Hadia Tajik mener SMS-ene mellom Widvey og Mæland reiser flere spørsmål om styreutnevnelsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FRAMSTÅR URYDDIG:  Hadia Tajik mener SMS-ene mellom Widvey og Mæland reiser flere spørsmål om styreutnevnelsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Gjennom det som nå er offentliggjort har vi fått innsyn i det som framstår som en uryddig prosess knyttet til utnevnelsen av en ny styreformann, mener hun.

- I SMS-ene fra Widvey framgår det en klar forventning om at hun vil bli utnevnt, selv om det er to måneder til utnevnelsen formelt skjer. Blant annet står det ikke «hvis jeg blir utnevnt» det står «når», sier Tajik til Dagbladet.

Hun sier at man forventer en reell prosess når en så viktig rolle i et statlig selskap skal bekles.

- Jeg vil råde statsråden til å avklare hva som har ligget i kontakten med Widvey i forkant som gjør at hun har en så klar forventning om å bli utnevnt, sier hun.

- Virker avklart på forhånd

Også leder av Kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Martin Kolberg, stusser over formuleringene i SMS-ene.

Han mener det fortsatt ikke er avklart om prosessen rundt utnevnelsen av Thorhild Widvey (H) til Statkrafts styreleder var reell.

PARTIKOLLEGER:  Monica Mæland var ikke inhabil da hun ga partikollega Thorhild Widvey vervet som styreleder i Statkraft.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PARTIKOLLEGER:  Monica Mæland var ikke inhabil da hun ga partikollega Thorhild Widvey vervet som styreleder i Statkraft.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det hun nå offentliggjør gir en indikasjon på at det kan være avklart med Widvey på et tidlig tidspunkt at hun skal få den stillingen. Hun spør når utnevnelsen kommer, ikke om. Det er en indikasjon på at det ikke har vært en reell saksbehandling, men at det har vært avklart på forhånd. Hvis det er tilfelle er det alvorlig og uheldig, sier han.

- Habilitet som ventet

Kolberg sier videre at konklusjonen fra lovavdelingen var som ventet.

- Jeg vil gi anerkjennelse for at hun legger fram vurderingen fra lovavdelingen og innholdet i SMS-ene. Det var ventet at de kom med den konklusjonen om at hun ikke var inhabil i lovens forstand som de sier. Men det er ikke det som er spørsmålet her. Spørsmålet er hvorfor hun ikke foretok denne vurderingen før utnevnelsen av Widvey.

Avvises av Mæland

FLERE SPØRSMÅL: Også Martin Kolberg (A) mener SMS-ene reiser flere spørsmål. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FLERE SPØRSMÅL: Også Martin Kolberg (A) mener SMS-ene reiser flere spørsmål. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Mæland avviser at ansettelsen i realiteten allerede var avklart i april.

Hun sier det de hadde snakket om, var om det kunne være aktuelt for Widvey å bli vurdert nærmere som kandidat til styreledervervet.

Ifølge Mæland var det først i midten av juni at den formelle beslutningen ble fattet.

Hun erkjenner imidlertid at håndteringen av tekstmeldingene har vært for dårlig, og beklager at departementet gikk ut og sa at SMS-ene var journalført, men unntatt offentlighet fordi det var å regne som intern saksbehandling.

- Både begrepsbruk og paragraf var feil. Det er ikke greit, vi går nå gjennom i avdelingen for å sørge for at det ikke skjer, sier Mæland.