- Ikke inviter folk hjem

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad svarer på spørsmål fra Dagbladets lesere.

STRENGE TILTAK: Espen Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet, sier vi må begrense den sosiale kontakten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I formiddag annonserte regjeringa flere nye tiltak for å begrense spredningen av coronaviruset.

Bakgrunnen er den økte sittesituasjonen i hele landet.

Torsdag ettermiddag svarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad Dagbladets lesere på spørsmål om coronaviruset, smittesituasjonen og de nye tiltakene.

Følg sendingen øverst i saken.

Nakstad oppsummerer dagens nye tiltak på følgende vis:

- Man bør begrense de sosiale kontaktene man har, utover de man møter på jobb, skole og faste, arrangerte fritidsaktiviteter mest mulig, sier han og fortsetter:

- Fest, moro, markeringer osv., bør man også begrense mest mulig.

Nakstad understreker at man også bør begrense fritidsreiser innad i landet i størst mulig grad, med mindre det er helt nødvendige reiser.

STRAMMER INN: Statsminister Erna Solberg la torsdag fram nye strenge restriksjoner for å bekjempe coronasmitten. Foto: NTB Vis mer

- Smittenivået er høyt

- Hvorfor differensieres ikke tiltakene mer ut fra smittesituasjonen i kommunene?

Nakstad forklarer at det gjøres. I tillegg til de nasjonale tiltakene, vil det innføres ytterligere tiltak for områder som er ekstra hardt rammet. Bergen holde pressekonferanse om nye tiltak i kveld. Oslo vil gjøre det samme i morgen ettermiddag.

- Men akkurat nå er smittenivået så høyt i Norge, at dette i prinsippet kan oppstå når som helst og hvor som helst. Sikkerhetsnettet i Norge må være bedre. Sist jeg sjekket hadde 60 kommuner nå smitte, og kommuner som i dag ikke har noe smitte, kan i morgen ha to tilfeller. I Hammerfest så man for eksempel at et sykehus måtte stenge som følge av lokal smitte. Det er derfor nødvendig med strengere nasjonale regler, sier Nakstad.

FLERE INNSTRAMMINGER: Statsminister Erna Solberg informerer om coronasituasjonen i landet. Video: NTB Vis mer

- Begrens besøk

- Hvem menes med våre «nærmeste»?

- Det er husstandsmedlemmer, uansett om det er familie, et bokollektiv, eller andre du bor sammen med. Bortsett fra det, ønsker vi ikke at man har nær kontakt med folk, og at man også begrenser sin omgang med folk man har sosialt samvær sammen med, men en meters avstand. Det betyr blant annet; ikke ha besøk mer enn du må og ikke inviter folk hjem mer enn du må.

Nakstad understreker at dem som bor alene, kan ha en å klemme på.

På spørsmål om man bør avlyse helgens avtale om restaurantbesøk eller liknende med venner, svarer Nakstad følgende:

- Du bør passe på å være mest mulig med de samme menneskene og unngå å møte så mange andre i løpet av ei uke.

Han understreker at det ikke er verre å møtes på en restaurant enn andre steder, da serveringsbransjen er flinke til å overholde smittevernregler. Han legger likevel til at det er bedre å ha kontakt med folk utendørs enn innendørs.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer