Ikke invitert på middag

Robert Mugabe og Mahmoud Ahmadinejad ikke på gjestelista til middagen ved FN-konferansen i Roma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zimbabwes og Irans presidenter er ikke invitert til middagen tirsdag for statsoverhoder som deltar ved FN-konferansen om matvarer i Roma.

Zimbabwes president Robert Mugabe deltar på konferansen bare fordi EUs reiseforbud for ham ikke gjelder på FN-konferanser, og hans iranske kollega Mahmoud Ahmadinejad gjorde seg enda mer upopulær enn før da han igjen fornærmet Israel kvelden før avreisen til Roma.

Ingen av dem står på gjestelista for den offisielle middagen som statsminister Silvio Berlusconi og FNs generalsekretær Ban Ki-moon er verter for.

Vestlige ministre gjorde det klart at Mugabe selv er ansvarlig for matkrisen og sulten som rammer millioner av zimbabwere i et land der økonomien har brutt sammen.

- Vi vil ikke tillate at millioner av mennesker som ikke lenger har råd til et måltid mat, skal holdes som gisler av Mugabe, sier den nederlandske utviklingsministeren Bert Koenders.

Hans britiske kollega Douglas Alexander sier at 4 millioner zimbabwere nå er avhengig av matvarehjelp på grunn av Mugabes politikk.

Ahmadinejad på sin side sa før avreisen på sin første reise som president til Europa at Israel snart vil forsvinne fra kartet, og at USAs «djevelske makt» snart blir ødelagt.

Hans besøk i Roma har skapt en diplomatisk hodepine både for Italia og Vatikanet, siden han angivelig har bedt om møter med både paven og Berlusconi.

-ANSVARLIG:  Vestlige ministre gjør det klart at de holder at Mugabe ansvarlig for matkrisen i Zimbabwe. Her ankommer han hotellet i Roma mellom to livvakter. Foto: . REUTERS/Dario Pignatelli
-ANSVARLIG: Vestlige ministre gjør det klart at de holder at Mugabe ansvarlig for matkrisen i Zimbabwe. Her ankommer han hotellet i Roma mellom to livvakter. Foto: . REUTERS/Dario Pignatelli Vis mer

(NTB)

UPOPULÆR: Uttalelser om at Israel snart vil forsvinne fra kartet og at USAs «djevelske makt» snart blir ødelagt gjør lite for Ahmadinejads popularitet i Roma.