Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trond Giske

- Ikke jeg som lager støy

- Velgernes tillit er viktigere enn et verv i styret for Trøndelag Ap, sier Trond Giske.

GLAD FOR TILLIT: En måling som viser at tre firedeler av Ap-velgerne i Trøndelag har tillit til at Trond Giske kan gjøre en god jobb, er gull verd for Giske. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
GLAD FOR TILLIT: En måling som viser at tre firedeler av Ap-velgerne i Trøndelag har tillit til at Trond Giske kan gjøre en god jobb, er gull verd for Giske. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hell, Stjørdal (Dagbladet): - Her er jeg blant venner, sier Trond Giske, idet han ankommer salen der årsmøtet i Trøndelag Ap skal gå av stabelen i helga. Som vanlig drar Giske med seg et kobbel av fotografer og journalister.

På dette årsmøtet skulle han ta steg i sitt politiske comeback, som medlem av arbeidsutvalget i styret til Aps største fylkeslag, Trøndelag Ap.

Bråket rundt en video av Giske, dansende med en ung kvinne på bar, gjorde det uaktuelt. I alle fall har valgkomiteen lagt fram en enstemmig innstilling uten han.

Om det kommer et benkeforslag på Giske i ettermiddag når valgene skal gjøres, gjenstår å se. Giske tror ikke noe på det.

- I så fall ville jeg vel hørt noe, og det har jeg ikke, sier han.

- Rørt og glad

En måling Adresseavisen foretok før helga viser imidlertid at Giske har tillit hos tre firedeler av Ap-velgerne i Trøndelag. En rørt og glad Giske pryder hele forsida i avisa i dag.

- Målingen ble tatt opp under det verste bråket. Jeg ble veldig rørt og glad. Det er til syvende og sist det som teller, at velgerne har tillit til at jeg kan gjøre den jobben de vil jeg skal gjøre for dem, sier Giske til Dagbladet.

Målingen gir en inspirasjon til å drive valgkamp i hjemfylket, selv om han ikke ser ut til å få vervet som AU-medlem i fylkesstyret.

- Som stortingsrepresentant sitter jeg i styret uansett. Jeg ble spurt om å sitte i AU og sa meg villig til det. Trøndelag er et viktig fylkesparti, men oppmerksomheten om dette vervet er større enn vervet skulle tilsi. Tilliten fra velgerne er selvsagt enormt mye viktigere enn et verv i et fylkesstyre, sier Giske.

- Støy med Giske

- Men noen, som Nye Namsos Ap, vil ikke at du skal komme dit, fordi det fører mye støy med deg og at du setter det selv foran partiet. Hva sier du til det?

- Det er jo mye støy nå, men jeg tror det går seg til. Jeg ønsker å snakke om politikk. Det er ikke jeg som redigerer avisene. Men jeg håper denne typen journalistikk kan ta slutt. Nå brytes det noen grenser, sier Giske, og vil ikke si mer om bråket rundt dansevideoen. Han vil snakke om politikk.

- Det er veldig langt fra Trøndelag til makta i Oslo. Vi er utenfor styre og stell. VI har en mørkeblå regjering, ikke en eneste fra Trøndelag i regjeringen og ingen snakker om verdiskapning, sier Giske.

i går sa Ap-veteransen i Trondheim Nils A. Nesjan til Dagbladet at Ap ikke har hatt en bedre strateg siden Haakon Lie og Martin Tranmæl.

Sammenlignet med Tranmæl

Giske smiler:

- Jeg tror alle i Trøndelag Ap føler stolthet over Martin Tranmæl, han er en av de store lederne i trøndersk arbeiderbevegelse. Å bli nevnt i samme setning som han, er jo veldig stort.

- Og Haakon Lie?

- Han var jo en fantastisk organisasjonsbygger. Men kanskje var han ikke så lett for dem som sto mer på venstresida, sier Giske.

Han har ledet organisasjonsutvalget og skal i morgen innlede til debatt om hvordan det nye, sammenslåtte fylkespartiet skal jobbe framover.

- Kan begeistre Aps kjernevelgere

Politisk redaktør i Adresseavisen, Tone Sofie Aglen, tror den siste tidas hendelser kan ha styrket Giske.

- Han får veldig mye sympati. Mange mener pressen løper i flokk, og det virker jo mot sin hensikt. Mange av Giskes støttespillere mener det var dumt å være med på den videoen, men det betyr ikke mye for tilliten på sikt. Han får mye folkelig støtte.

- Det at Ap er så fattig på profiler som det nå er, og det at Jonas Gahr Støre ikke har lyktes så langt med å gjenreise partiet, gir et rom for Giske som han utnytter godt. Mange tror Giske har egenskapene som skal til for å begeistre Aps kjernevelgere, som Støre ikke har, sier Aglen.

Benkeforslag?

Ifølge Adresseavisen frykter flere at årsmøtet skal den politiske debatten på årsmøtet skal overskygges av en debatt om Trond Giske og et mulig benkeforslag på han.

Ordfører Kirsti Johanne Welander i Oppdal satt i valgkomiteen som først enstemmig innstilte Giske til en plass i styret og arbeidsutvalget i Trøndelag Ap, og som endret mening etter dansevideoen.

Hun sier til Adresseavisen at hun ville gjort ting annerledes dersom hun visste at kvinnen på videoen mente hendelsen var uproblematisk, og at bekymringsmeldngen var sendt inn fra en tillitsvalgt som handlet på egne vegne.

Hun forstår derfor at det nå spekuleres i benkeforslag om at Giske likevel skal få plass i styret og arbeidsutvalget. Ingen har åpent bekreftet at det vil komme et slikt benkeforslag når valgene skal gjøres i ettermiddag. Valgkomiteen har enstemmig innstilt Eva Kristin Hansen på plassen i arbeidsutvalget som Giske først var innstilt til.

Tone Sofie Aglen i Adresseavisen mener at dersom det kommer et benkeforslag, handler det om at Giske kan trekke kandidaturet for å vise at han setter partiet foran seg selv.

- Sette partiet først

Fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø sa i sin tale i formiddag at han ønsker at partiet nå skal diskutere politikk.

POLITIKK: Leder i Trøndelag Ap, Per Olav Skurdal Hopsø vil ha fokus på politikk framover. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
POLITIKK: Leder i Trøndelag Ap, Per Olav Skurdal Hopsø vil ha fokus på politikk framover. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Vi må legge andre saker bak oss, sette partiet først og brette opp skjorteermene for et sterkt Ap ved kommune- og fylkestingsvalget, sa Hopsø.

De politiske sakene som er ventet å skape mest debatt, dreier seg om oljepolitikk og leksefri skole. Trøndelag Ap har allerede vedtak om petroleumsfrie områder i Lofoten, Vesterålen og Senja. Men det vil bli debatt om leterefusjonsordningenn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!