Ikke journaliststreik

Du kan fortsatt kose deg med riksavisene. Det blir ingen journaliststreik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha meklet fire timer på overtid kom partene fram til en avtale som gir journalister med minst ti års ansiennitet og mindre enn 25.000 kroner i personlig tillegg et lavlønnstillegg på 6.000 kroner. Kravet var 8.000 kroner. Det generelle tillegget ble på 1.950 kroner mens kravet var 3.000 kroner. Avtalen betyr en gjennomsnittlig lønnsøkning på 0,83 prosent.

Meklingsmann Geir Engebretsen la fram forslagene i en skisse som etter intens møtevirksomhet ble godkjent av partene. Landsstyret i Norsk Journalistlag (NJ) godkjente skissen mot en stemme.

Lederen i Journalistlaget, Olav Njaastad, sier seg godt fornøyd med resultatet. Han legger stor vekt på at NJ ved disse forhandlingene har fått markert at NJ er en selvstendig organisasjon med egen forhandlingsrett.

- For oss var det viktig å få til et oppgjør som skiller seg fra det opplegget LO og NHO ble enige om ved hovedoppgjøret i fjor. Som frittstående organisasjon kunne vi ikke akseptere en blåkopi av en avtale vi selv ikke er en del av, sa han til NTB etter at forhandlingene var slutt ved 04-tiden natt til torsdag.

Njaastad karakteriserer kravene som edruelige. Han understreker at det er fint at 304 av NJs rundt 3.500 medlemmer får et lavlønnstillegg.

- Mange tror at alle journalister tjener 400.000-500.000 kroner. Dette er langt fra tilfelle. Flere erfarne medarbeidere i mindre aviser tjener under 220.000 kroner i året. Nå har vi rettet opp noe av skjevheten, sier han.

(NTB)