- Ikke juks slik vi så det

Tidligere kulturminister Turid Birkeland innrømmer at AUF jukset til seg statlig støtte også under hennes tid som AUF-leder. - Men vi gjorde ikke noe galt, sa Birkeland i Oslo Byrett i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire forsvarere og en aktor forsøkte med varierende hell å få tidligere kulturminister Turid Birkeland til å innrømme at det bare var foreldelsesfristen som gjorde at hun ikke selv satt på tiltalebenken i saken om medlemsjuks i AUF.

På ett tidspunkt av eksaminasjonen grep rettens administrator inn og gjorde forsvarer Harald Stabell oppmerksom på at vitnet ikke var pliktig til å svare på spørsmål som kunne lede til straffeforfølgelse.

Ulovlig kursstøtte

Turid Birkeland innrømmet i dag at AUF i Oslo også i hennes periode søkte om støtte for kurs som ikke var støtteberettiget ifølge reglene til Oslo kommune.

- Vi mente dette var innenfor vår skoleringsvirksomhet, sa hun.

Tidligere statsråd Turid Birkeland var bare villig til å innrømme at de «tøyet reglene en smule», fordi det ble sett på som skolering i AUF.

- Ja, jeg beklager at vi ikke forholdt oss til det regelverket kommunen satt opp, men da opplevde jeg det ikke som galt, sa hun i retten.

Birkeland reflekterte heller ikke over at denne praksisen var straffbar, mens hun satt som leder i AUF i Oslo.

Hun beskrev forholdet til kommunen som godt gjennom hele perioden.

- Jeg opplevde aldri kommunen som «kontrollør» i en slik skremmende forstand, sa Birkeland.

Overrasket

Tidligere kulturminister Turid Birkeland så ingenting galt med måten kontingenten ble innkrevd på før oppslag i media i 1995. Hun forklarte at hun var svært overrasket over oppslaget i VG, og at saken fikk en så alvorlig vending.

- Det overrasket meg at begrepet forskuttering ble sett på som et problem, sa hun.

Turid Birkeland ville ikke presisere hva mer som overrasket henne da saken ble kjent i media.

MOTBØR:</B> Turid Birkeland møtte sterk motstand i Oslo Byrett i dag.