Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke kast julepapiret i papirsøpla

Egner seg ikke for resirkulering.

IKKE EGNET TIL RESIRKULERING:  Det fargerike gavepapiret gjør seg godt på julepakkene, men egner seg ikke til resirkulering. 
Foto: Jens O. Kvale / SCANPIX
IKKE EGNET TIL RESIRKULERING: Det fargerike gavepapiret gjør seg godt på julepakkene, men egner seg ikke til resirkulering. Foto: Jens O. Kvale / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når gavene er pakket ut og oppryddingen etter julaften står for dør, er det ett spørsmål som stadig vender tilbake: Hvor skal julepapiret kastes?

Og svaret er at til tross for navnet skal ikke julepapir havne i samme kasse som resten av papiret, pappen og kartongen. Kvaliteten er nemlig så dårlig og mengden papirfiber så lav at det fargerike gaveomslaget slett ikke egner seg til resirkulering. Det hører derfor hjemme blant restavfallet.

- Vi har papirfabrikker både i Europa og Asia på kundelisten. Ingen av dem vil ta imot de glatte, fargesterke papirtypene folk flest synes er flottest å pakke gavene i, sier kvalitets- og miljødirektør Cecilie Lind i gjenvinningsbedriften Ragn-Sells. Hun sier det derfor er god miljøinnsats å sortere bort gavepapiret fra resirkuleringskassene.

Kjersti Larsen i miljøorganisasjonen Grønn Hverdag hadde aller helst sett at folk valgte litt mindre fargesprakende innpakningsløsninger

- Vi skulle ønske det ble en trend å pakke gavene litt mer minimalistisk, og ved hjelp av gjenvinnbare materialer. Å tenke alternativt på dette området kan gi vel så stilige resultater og setter ofte også et mer personlig preg på gaven. Nøytrale esker, gråpapir, papirposer og lignende kan være et flott utgangspunkt for pen innpakning, sier Larsen.

Og får man en gave som er riktig lekkert pakket inn, kan man jo spare på papiret og bruke det på nytt ved en senere anledning, oppfordrer hun. (©NTB)