Ikke kirkeasyl for nordmenn

BERGEN (Dagbladet): - Bare asylsøkere får sitte i fred i kirkeasyl. Nordmenn som opponerer mot lovlig fattede vedtak, kan ikke påberope seg denne muligheten, sier justisminister Aud-Inger Aure til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Men er det ikke nettopp det asylsøkere gjør når de søker opphold i kirke og bedehus _ at de opponerer mot lovlig fattede vedtak?
- Det er et godt spørsmål, og svaret er ja. Men praksis fra før jeg overtok som justisminister har vært at kirkeasyl er blitt akseptert i forhold til asylsøkere. Aure er bedt om å vurdere det som er omtalt som norgeshistoriens første krenkelse av asylretten. Det skjedde da seks politifolk sist fredag hentet «Knut»(8) ut fra kirkeasyl i et gammelt bedehus utenfor Bergen.

Asylsøkere får sitte

- Hvis det skal være likhet for loven bør du vel avskaffe kirkeasylet som institusjon _ også for asylsøkere?

- Jeg vil fortsette den praksis mine forgjengere i statsrådstolen har lagt opp til _ ikke å hente asylsøkere ut ved hjelp av politi. Hun mener «Knut-saken» overhodet ikke er sammenlignbar med den situasjon som preger asylsøkere som sitter i kirkeasyl.

- Men ifølge en 400 år lang tradisjon skal kirken og alle vigslete gudshus være fristeder der maktbruk ikke skal forekomme. Bør ikke det også gjelde for nordmenn?
- Nei, kirkeasyl blir ikke lenger praktisert på samme måte som i middelalderen.

Barnekidnapping

I «Knut»-saken er mormor og onkel siktet for barnekidnapping av gutten.

- Som øverste sjef for politimyndighetene, hva synes du om at bergenspolitiet lot «barnekidnapperen» få følge med sitt offer til barnehjemmet?
- Dette er ingen vanlig barnekidnapping. Mormor har jo vært gutten sin nærmeste omsorgsperson i åtte år.

- Måtte gutten fysisk ha vært i sin biologiske mors varetekt for at dette skulle vært en «vanlig barnekidnappingssak»?

- Jeg vil ikke være med på den tankerekken du her legger opp til. Dette er ingen sak for Justisdepartementet i og med at den ikke gjelder en asylsøker, men heller en sak for Barne- og Familiedepartementet.

- Men guttens mormor og onkel risikerer fortsatt å bli tiltalt for barnekidnapping?
- Ja, det gjør de.