Ikke kirkeasyl for nordmenn

BERGEN (Dagbladet): - Bare asylsøkere får sitte i fred i kirkeasyl. Nordmenn som opponerer mot lovlig fattede vedtak, kan ikke påberope seg denne muligheten, sier justisminister Aud-Inger Aure til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Men er det ikke nettopp det asylsøkere gjør når de søker opphold i kirke og bedehus _ at de opponerer mot lovlig fattede vedtak?- Det er et godt spørsmål, og svaret er ja. Men praksis fra før jeg overtok som justisminister har vært at kirkeasyl er blitt akseptert i forhold til asylsøkere. Aure er bedt om å vurdere det som er omtalt som norgeshistoriens første krenkelse av asylretten. Det skjedde da seks politifolk sist fredag hentet «Knut»(8) ut fra kirkeasyl i et gammelt bedehus utenfor Bergen.

Asylsøkere får sitte

- Hvis det skal være likhet for loven bør du vel avskaffe kirkeasylet som institusjon _ også for asylsøkere?

- Jeg vil fortsette den praksis mine forgjengere i statsrådstolen har lagt opp til _ ikke å hente asylsøkere ut ved hjelp av politi. Hun mener «Knut-saken» overhodet ikke er sammenlignbar med den situasjon som preger asylsøkere som sitter i kirkeasyl.

- Men ifølge en 400 år lang tradisjon skal kirken og alle vigslete gudshus være fristeder der maktbruk ikke skal forekomme. Bør ikke det også gjelde for nordmenn?- Nei, kirkeasyl blir ikke lenger praktisert på samme måte som i middelalderen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer