Ikke kjøp aksjer før år 2000!

Økonomiekspert Christian Vennerød kjøper ikke en eneste aksje eller fondsandel før nyttår. Proffene i finansmarkedene bruker milliardbeløp for å sikre seg mot børsfall etter årtusenskiftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vennerød ble mangemillionær etter at han og Carsten O. Five solgte bladet Dine Penger til Schibsted. Men foreløpig lar han mesteparten av pengene stå i banken. Han investerer ikke en krone før han ser hvordan finansmarkedene takler årtusenskiftet.

Kan gi nedgang

- Markedene er jo styrt av byråkrater og store fondsforvaltere som er livredde for å dumme seg ut. De er nå usikre på hvordan aksjeselskapene vil takle årtusenskiftet. Derfor tror jeg at etterspørselen etter aksjer faller fram mot nyttår. Men selgerne blir jo ikke borte, snarere tvert imot, sier Vennerød som frykter at denne usikkerheten vil føre til nedgang i aksjekursene.

- Hva med dem som allerede sitter med aksjer og fondsandeler. Bør de selge?

- Dersom du ønsker å være litt aktiv i markedet, bør du selge nå. Du kan selvfølgelig velge å være en langsiktig sparer og lukke øynene for slike kortsiktige svingninger, men det er uansett ingen vits i å kjøpe nå.

Glatt føre

Også sjefmekler Peter Warren i Finansbanken spår urolige markeder i tida som kommer:

- Vi kommer selv til å tone ned risikoen fram mot nyttår. Vi har for lengst kjøpt finansinstrumenter som vil sikre verdiene våre etter årtusenskiftet, sier Warren som hver dag handler for milliarder på vegne av banken. Han sammenlikner aksjesparing med å kjøre bil:

- Man må jo avpasse farten etter forholdene.

Ingen panikk

Bernt Zakariassen i Verdipapirfondenes Forening sier at fondsselskapene ikke har opplevd noen form for år 2000-panikk blant fondseierne.

- Tvert imot. Det siste halvåret har vi fått en bra nytegning, sier Zakariassen til Dagbladet.

- De aller fleste som sparer i aksjefond er jo opptatt av langsiktighet. Derfor passer det dårlig å hoppe inn og ut av markedet på den måten Vennerød skisserer, mener han.

Dyrere å sikre seg

Det er lett å lese tusenårsfrykten i finansmarkedene ved å se på hva som skjer i opsjonsmarkedet. Det er et marked for dem som ønsker å sikre finansverdiene sine. La oss si at du eier aksjer for 100000 kroner og ønsker å sikre deg at de er like mye verdt 3. januar 2000. Det kan du gjøre ved å kjøpe en såkalt opsjon. Den gir deg retten til å selge aksjene til dagens kurs. Proffene i aksje-, valuta- og rentemarkedene har brukt milliarder på å kjøpe opsjoner som sikrer verdiene over nyttårshelga. Denne type opsjon har blitt betraktelig dyrere den siste tida.