Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke kjøp bilforsikring i Gjensidige

Landsforeningen for Trafikkskadde går hardt ut. - Ekstremt provoserende, sier Gjensidige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag er en lykkens dag for Jens Wigenstad (16) fra Lillehammer. Han er tilkjent den største erstatningssummen som har blitt utbetalt i Norge noensinne. Hele 11,6 millioner kroner har Sør-Gudbrandsdal tingrett tilkjent ham, melder NRK.no - Hedmark og Oppland.

- Nå blir det party med stor P, sier Jens Wigenstad gjennom sin spesielle talemaskin til kanalen.

16-åringen og hans familie har kjempet mot Gjensidige Forsikring AS om erstatning i retten i år fordi han i 2002 kolliderte på sykkel med en bil i Lillehammer. I dag sitter han i rullestol. Han har en alvorlig hjerneskade, svekkede motoriske evner og har mistet språket.

- Advarer mot Gjensidige

Nå går Landsforeningen for Trafikkskadde kraftig ut mot forsikringsgiganten.

- Vårt inntrykk er at Gjensidige er verstingen i klassen når det gjelder disse sakene. Vi advarer publikum mot å tegne bilforsikring i Gjensidige, sier rådgiver Per Oretorp i Landsforeningen for Trafikkskadde til Dagbladet.no.

Foreningen med rundt 4000 medlemmer har nå vært vitne til at Gjensidige i denne saken og en lignende sak fra Trøgstad for en liten stund tilbake har tapt to saker i to forskjellige rettssaler i Norge. Nå mener de det får være nok.

- De skyver sakene langt foran seg. Så lenge de mener at hardt skadde personer har en redusert rett til å kunne dekke sine faktiske tap så mener vi at folk må være selektive i sine valg av forsikringsselsakper, sier Oretorp.

VANT Trafikkskadde Øyvind Aarstad (27) fra Trøgstad vant tildigere i år mot Gjensidige i retten. Her sammen med moren og faren sin. Saken ble ikke anket og er nå rettskraftig. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/DAGBLADET
VANT Trafikkskadde Øyvind Aarstad (27) fra Trøgstad vant tildigere i år mot Gjensidige i retten. Her sammen med moren og faren sin. Saken ble ikke anket og er nå rettskraftig. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/DAGBLADET Vis mer

- Gir livskvalitet

Hjemme i Lillehammer er familien Wigenstad svært fornøyde i dag.

- Vi er veldig fornøyde i dag, men samtidig er vi litt avventende. Vi vet jo at Gjensidige kan komme til å anke dommen, sier Lars Wigenstad til Dagbladet.no.

Han er faren til Jens.

- Denne dommen betyr at Jens kan være med på aktiviteter, ferieturer og andre ting han kan ha glede av. Akkurat som hvilken som helst annen ungdom. Han er en veldig glad gutt som liker å aktivere seg, sier Wigenstad.

Det er akkurat slike aktiviteter Gjensidige har forsøkt å forhindre, mener familien Wigenstads advokat.

- Gjensidige har forsøkt å fremstille ham så skadet at han ikke har glede av aktiviteter, og at han derfor ikke trenger så stor erstatning. Dette går i mot alt det de sakkyndige i saken mener, sier Wigenstads advokat, Christian Lundin, til Dagbladet.no.

Andre seier på kort tid

image: - Ikke kjøp bilforsikring i Gjensidige

Lundin representerte også den nevnte saken fra Trøgstad om 27 år gamle Øyvind Aarstad. Saken hans er veldig lik.

Aarstad fikk en alvorlig hjerneskade etter en biltur i 2000. Han mangler impulskontroll og har en tendens til å ødelegge alt han kommer over.

I oktober i fjor kjempet han mot forsikringsselskapet Gjensidige og vant.

Aarstad ble tilkjent 3,1 millioner kroner i erstatning i tillegg til de 5,8 han hadde fått fra før. Dommen ble rettskraftig da den ikke ble anket av noen av partene. 


- Ekstremt provoserende
Advokat Lundin forbereder seg på flere kamper i retten mot Gjensidige Forsikring. Før påske i år skal to lignende saker opp for rettsapparatet.

- De kjører et knalltøft løp om dagen. De tilbyr en lav erstatningssum og satser på at familiene gir opp med det, sier Lundin.

Gjensidiges advokat Ole Andresen ønsker ikke å kommentere dommen i Wigenstad-saken før han har fått satt seg nøye inn i den, skriver NRK.

Informasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige reagerer svært sterkt på oppfordringen fra Landsforeningen for Trafikkskadde.

- Dette er å gå alt for langt. Det er ekstremt provoserende å høre, sier Thoresen til Dagbladet.no.

Han mener foreningen ikke har grunnlag for å råde publikum om å tenke seg nøye om i valg av forsikringsselskap.

- At vi prøver å slite ut motparten faller på sin egen urimelighet. De har ingen dekning for sine påstander, sier informasjonsdirektøren.

Innrømmer utfordring

Han sier at saker mot Gjensidige av og til ender i retten fordi saken er så usikker at rettspraksisen må utprøves.

- Jeg tror ikke vi har flere saker i retten enn andre selskaper, heller tvert i mot. Det kan være en belastning for de som ender i retten, men noen ganger er en rettssak nødvendig, sier Thoresen.

Han mener grunnen til at selskapet ender i rettssapparatet er fordi motpartens advokater stiller altfor høye erstatningskrav. Samtidig innrømmer han at Gjensidige har en utfordring i det faktum at dommen ofte går til motpartens favør.

- Vi ser at retten ofte ender på en høyere erstatningssum enn det vi tilbyr i utgangspunktet. Der har vi en utfordring, sier informasjonsdirektøren til Dagbladet.no.

NORGESREKORD: Jens Wigenstad (16) fra Lillehammer ble i dag tilkjent 11,6 millioner i erstatning fra Gjensidige. Det er den høyeste erstatningssummen et trafikkoffer noengang er tilkjent i Norge.
PROVOSERER: Rådgiver Per Oretorp og Landsforeningen for Trafikkskadde går hardt ut og advarer publikum mot å tegne bilforsikring i Gjensidige. Selskapet er provosert.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media