Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FHI med klemme-presisering:

- Ikke klem alle venner

Folkehelseinstituttet rydder opp i klemme-forvirring: Klem noen få, nære venner, men ikke alle venner, råder FHI.

IKKE LOV Å KLEMME TIL: Her er helseminister Bent Høie og Frps Siv Jensen avbildet før coronaens tid. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
IKKE LOV Å KLEMME TIL: Her er helseminister Bent Høie og Frps Siv Jensen avbildet før coronaens tid. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Tidligere fredag meldte VG at Folkehelseinstituttet åpner for klemming mellom nære venner.

- Vi har vært ganske strenge i starten av utbruddet med at man skal holde en meter til alle utenfor din egen husstand, men så lavt som smittetallet er nå tenker jeg det er greit å gi en klem til nære venner, sa overlege Are Stuwits Berg i FHI ifølge avisa.

Overlegen vektla også at smittefaren øker jo flere venner man klemmer.

- Ikke greit

FHI presiserer nå overfor Dagbladet at dette ikke er noe nytt råd, og at det fortsatt ikke er greit å klemme alle venner.

- FHI mener ikke det er greit med klemming med alle - ei heller med alle venner, skriver medievakt Daniel Scmidt i en e-post til Dagbladet.

- Are Stuwitz Berg har ikke sagt eller ment at det åpnes for klemming med alle venner. Han har sagt at man kan klemme sine nærmeste slik vi har framholdt en stund allerede.

SMITTET: En av festdeltakerne på den kontroversielle festen som ble avholdt i Missouri, USA, har blitt testet positiv til covid-19. Reporter: Christian Wehus. Video: Scott Pasmore Vis mer

- Opp til den enkelte

Han forklarer at det under en sending med VGTV, hvor leserne kunne sende inn spørsmål til FHI, kom spørsmål fra en seer om det var greit å klemme to nære venninner.

- Han svarte at det er opp til den enkelte å definere sine nærmeste, og at nære venner kan inkluderes i dette, samt at smittefaren øker jo flere man klemmer, sier Schmidt.

- Han har også gjentatte ganger til VGTV framholdt viktigheten av å holde på de basale tiltakene om å holde en meters avstand, holde seg hjemme når man er syk og god håndhygiene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!