- Ikke klokt å true med riksrett nå

Senterpartiets parlamentariske leder Johan J. Jakobsen ber sine stortingskolleger om å besinne seg. Det er altfor tidlig å true tidligere samferdselsminister Kjell Opseth med riksrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jakobsen ser det som mer sannsynlig at Stortingets kontrollkomité vil ta Gardermoen-saken opp i sin fulle bredde i åpne høringer.

- Det er enda noen måneder før Riksrevisjonen legger fram sin endelige rapport om Gardermoen-prosjektet. Det er ikke klokt å true med riksrett nå, lenge før Riksrevisjonen legger fram sin endelige konklusjon, sier Johan J. Jakobsen til Dagbladet.
Han får følge av SVs samferdselspolitiske talsmann Inge Myrvoll.

- Vi får se hvilke tilbakemeldinger Samferdselsdepartementet gir, og hvilke konklusjoner Riksrevisjonen trekker, sier han.

Myrvoll, Johan J. Jakobsen og KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs er likevel enige om at dette er en meget alvorlig situasjon for Opseth:

Dersom det senere vil vise seg at Riksrevisjonens foreløpige konklusjoner er riktige, kan det tyde på en alvorlig informasjonssvikt overfor Stortinget. Derfor er det nødvendig at Stortinget blir forelagt en grundig gjennomdrøfting og vurdering av alle sider ved denne saken, inkludert hvem som har ansvaret i hver enkelt instans for det beslutningsgrunnlaget Stortinget fikk, mener de tre.

Da Riksrevisjonens rapport ble kjent i det politiske miljø i torsdag kveld, varslet flere riksrettssak mot Kjell Opseth. Frp og Høyre gikk kraftigst ut. Utover dagen i går ble kommentarene noe mer nyanserte.

- Vi kan ikke utelukke riksrett i en sak med et alvor av denne typen. Men det er for tidlig å si om det kan bli utfallet, sa Høyres leder Jan Petersen.