Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke konstruktivt å snakke om mobbing i politikken

Mobbeforsker om kritikken av Sylvi Listhaug (Frp).

Foto: Christian Roth Christensen
Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Er tonen Sylvi Listhaug utsettes for i offentligheten for tøff? Det mener Askim-kvinnen Margarita Bråten.

Hun syntes Listhaug ble behandlet så dårlig av politiske motstandere og media at hun tok initiativet til en støttemarsj for innvandrings- og Integreringsministeren.

Søndag møtte rundt 140 personer opp for å vise sin støtte til Listhaug og hennes politikk.

- Hun får så mye pepper i media og av andre politikere. Det er alltid hun som får hetsen. Hun er blitt skyllebøtta, sier Bråten til Dagbladet om hvorfor hun syntes det var nødvendig å ta til gata for å vise at de slutter opp om Listhaug.

Takker for støtte Listhaug kommenterte ikke støttemarsjen i går.

Da Dagbladet snakket med Bråten i formiddag hadde ministeren heller ikke tatt direkte kontakt med henne, men i dag publiserte Listhaug en videohilsen på Facebook-siden sin der hun takker for all støtte, riktignok uten å nevne marsjen direkte.

- Tusen takk for fantastisk masse gode tilbakemeldinger fra personer i hele landet. Jeg setter sånn pris på det, sier ministeren,

Hun oppfordrer videre folk til fortsatt engasjement, men maner til å oppføre seg skikkelig mot meningsmotstandere. Hun ønsker i kveld ikke å kommentere debattformen og de steile frontene ytterligere.

Sylvi Listhaug har vært i stormens øye siden hun gikk inn i stillingen som Norges første innvandrings- og integreringsminister før jul. Krf-leder Knut Arild Hareide kalte henne rett og slett «ekstremværet Sylvi».

Bare de siste dagene har hun blitt beskyldt for å ha misforstått rollen som statsråd, for å ha skapt frykt og for å være en rævdilter. Partikollega Christian Tybring Gjedde synes Listhaug tas vel hardt.

- Jeg har veldig sympati med Sylvi, fordi jeg ble jo selv syk av hetsen fra mediene. Hun er ei sterk dame, og skal nok bære dette, men det er ingen som ikke lar seg påvirke av hets fra mediene. Når du føler hele omverden nærmest kaller deg ondskapsfull, så er det klart det går inn på deg, sier Tybring Gjedde.

- Blir hun mobba?

- Det er et litt stusselig ord, kanskje, men jeg synes de tar henne på skittent vis. Politiske motstandere går etter retorikken, men har ingen egne forslag til politikk. Hva slags ansvarsløs holdning til politikken er det?

- Ikke konstruktivt å snakke om mobbing Selv om det er tøffe tak i politikken, mener heller ikke ekspert på mobbing og trakassering i arbeidslivet, professor Ståle Einarsen ved institutt for Samfunnspsykologi at mobbebegrepet har noe for seg i denne sammenheng.

- Jeg synes ikke det er konstruktivt å bruke mobbebegrepet i politikken. Det er to områder der begrepet er relevant og det er i skolen og på arbeidsplassen. Når du er i politikken vil det være maktkamp og politiske diskusjoner som er mer eller mindre saklige. Det er politikkens innerste vesen, det. Da kan det ikke være slik at en forsøker å stoppe en politisk debatt ved å bruke slike uttrykk.

- Men går det ikke en grense et sted?

-I samfunnsdebatten er grensen ærekrenkelse. Det er der samfunnet har satt en eventuell grense for det. Så kan det være mer eller mindre etisk og mer eller mindre konstruktivt for debatten, sier han.

- Ren konstruksjon Redaktør og politisk kommentator i Dagbladet John Olav Egeland gikk hardt ut mot Listhaug i går i kommentaren «Kald vind over Norge».
Reaksjoner på den skarpe kritikken har rent inn i innboksen hans i hele dag, forteller han.

- Den som står midt i en heftig debatt som sprer seg til alle typer medier, opplever selvsagt det som krevende. Men Sylvi Listhaug er en erfaren politiker som kjenner spilles regler. Fremfor alt har hun med sine egne uttalelser om flyktninger på gullstol, godhetstyranniet og kirkesosialismen invitert til politisk strid og konflikt, sier han.

- Å fremstille Listhaug som et uskyldig offer som rives i stykker av mediene og politiske motstandere, er en ren konstruksjon. Listhaug bygger seg en mer markant politisk profil  gjennom disse utspillene, og vil ha oppmerksomhet. Da må hun tåle at det går en kule varmt, mener Egeland.

 I TOG FOR LISTHAUG:  Kaja Jakobsen (t.v) og Margarita Bråten synes Sylvi Listhaug blir tatt så hardt at de arrangerte støttemarsj for Innvandrings og integreringsministeren.  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
I TOG FOR LISTHAUG: Kaja Jakobsen (t.v) og Margarita Bråten synes Sylvi Listhaug blir tatt så hardt at de arrangerte støttemarsj for Innvandrings og integreringsministeren. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!