Ikke kontroll for 2007

Forsvarssjef Sverre Diesen har fått en vanskeligere jobb enn han trodde. Til Dagbladet sier han at det vil ta minst halvannet år før Forsvaret har fullgod økonomistyring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): -Økonomistyringen er bedre nå enn den var tidligere. Samtidig må vi innse at dette er vanskelig. Det er både tekniske løsninger og kompetanse som må bygges opp, og det vil ta tid. Jeg regner med at både dette og neste år vil gå med, sier den nye forsvarssjefen til Dagbladet.

Så dere vil ikke ha full kontroll med økonomien før 2007?

-Det er Riksrevisjonen som bestemmer når vi har full kontroll. Men jeg innser at vi må jobbe både i år og neste år med dette, sier Diesen.

Ett av problemene med Forsvarets budsjettsprekk har vært det uoversiktelige systemet av fakturering mellom ulike forsvarsenheter. Det vil nå bli røsket opp i.

-Det er ikke alle sider ved dette som er like hensiktsmessig, når man praktiserer det langt nedover i systemet. Hvis lastebiler blir stående utenfor garasjen, fordi de som eier dem ikke har råd til å betale Forsvarsbygg garasjeleia, da fungerer ikke systemet, sier Diesen.

Reiser mye

Den nyinnsatte forsvarssjefen besøkte i går Fellesoperativt hovedkvarter på Jåttå i Stavanger, hvor han selv tjenestegjorde i 2002-2003. Dette er den sjuende avdelingen Diesen har besøkt på drøyt to uker, etter at han tiltrådte den 1. april. At den tidligere departementsråden starter med å dra på turnè, er ingen tilfeldighet.

-Med den nye integreringsløsningen og det alltid en fare at forsvarssjefen oppfattes som en intern departementsbyråkrat i Forsvaret. Derfor legger jeg vekt på å reise mye rundt og vise at jeg først og fremst er etatssjef. Samtidig tror jeg at den nye organiseringen gir bedre mulighet til å kunne påvirke den politiske prosessen.

-Vanskelig
Sverre Diesen ser som sin viktigste oppgave å fullføre de omstillingene Stortinget har vedtatt og få kontroll over økonomien. På lengre sikt er målet å forbedre Forsvarets tillit og omdømme.

-Det er viktig. Ellers finner politikerne noe annet som de synes er bedre å bruke penger på, sier forsvarssjefen.

-Hvor vanskelig er jobben din?

-Den er kanskje hakket vanskeligere enn jeg trodde da jeg takket ja til den. Det viste seg at vi hadde større økonomiske problemer enn jeg trodde. Det er store forventninger til at jeg skal rette opp i dette raskt. Litt av jobben blir å gjøre det klart at det faktisk kommer til å ta tid, sier Sverre Diesen.

SJARMOFFENSIV: Forsvarssjef Sverre Diesen var i går på besøk hos sjefen for Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger, generalløytnant Tomas Colin Archer. Den nye forsvarssjefen har satt i gang en sjarmoffensiv overfor sine undersåtter.