- Ikke kriminelt å sjekke menn

MURMANSK (Dagbladet): Advokat Mona Høiness mener de russiske kvinnene var i Finnmark for å finne ektemenn - ikke for å selge sex.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høiness er i Murmansk sammen med fire andre forsvarere i halliksakene i Skipagurra og Laksnes i Finnmark. Hun forsvarer en 48 år gammel halliktiltalt nordmann.Til sammen har forsvarerne kalt inn 20 vitner. Blant disse er 14 russiske kvinner som jevnlig har reist over til Norge. En av dem hadde 52 turer over grensa. Men bare fem av kvinnene møtte i retten. Og de fleste etter press fra den russiske dommeren.

Nekter

Alle nekter for at de reiste til Finnmark for å selge sex. De dro for å fiske, plukke sopp eller treffe venner. Høiness mener at dette umulig underbygger påtalemyndighetens påstand om at det har foregått utstrakt salg av sex på campingplassene i Finnmark. - Ingen har sett noe. Alle har bare hørt rykter, sier hun. Hun tror kvinnene kom til Finnmark av én grunn: Å finne seg en ektemann. - Og det er ikke noe kriminelt å være på sjekkeren. Det gjør jo norske kvinner i Syden hele tida, sier Høiness.

Får tilbud

Prostitusjonen i Murmansk er så åpenlys at sexsalg må være mer akseptert, mener hun. - Det er jo prostituerte overalt her. Mine mannlige advokatkolleger blir ringt opp via resepsjonen om natta med spørsmål om de trenger en prostituert, forteller advokaten. - Mitt helt klare inntrykk er at prostitusjon ikke er så skamfullt i Russland som i Norge, sier hun. Og viser til at vestlige menn automatisk blir tatt for å være horekunder.

Fikk skryt

- Min kollega Birger Vandvik fikk skryt av en russer fordi han hadde funnet seg et bra kvinnfolk, da han gikk sammen med meg . Aktor Per Herman Thori-Aamot tviler på at en russisk kvinne stiller opp i retten og innrømmer prostitusjon. Og mener derfor at det er tvilsomt om disse kvinnene har særlig verdi som vitner.

FORSVARER: Advokat Mona Høiness, her fotografert utenfor jernbanestasjonen i Murmansk, er forsvarer for en halliktiltalt nordmann.