Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svindel i Fortnite

Ikke la deg lure av disse «Fortnite»-svindlerne på Youtube

Lokker unge spillere med falske lovnader om tusenvis av «V-bucks».

SVINDEL: Ikke la deg lur av disse «Fortnite»-svindlerne på Youtube. De lokker med gratis «V-bucks», men ender opp med gevinst selv. Vil du se mer av Dagbladet Spill? https://goo.gl/L6b1YP Følg oss også på Instagram: https://www.instagram.com/dagbladetspill/ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjer hver gang et mulitplayer-spill med mikrotransaksjoner får stor oppmerksomhet: Svindlere dukker opp, og ved hjelp av kreative videoer på Youtube prøver de å lure andre for å få profitt og rask fremgang selv.

«Fortnite»-svindel

Siden «Fortnite» begynte å trone på trendinglistene, har det dukket opp en rekke svindlere som prøver å kapitalisere på spillere som er på jakt etter gratis spillvaluta.

I «Fortnite» kan du nemlig benytte deg av en valuta kalt «V-bucks» for å kjøpe kule karakterer, forskjellige danser, og ulike antrekk. Denne spillvalutaen koster penger, og inngår i spillet som en mikrotransaksjon. 1000 «V-bucks» koster omtrent 80 norske kroner.

Svindlerne kommer med en rekke falske løfter om tusenvis av gratis V-bucks, mot at du trykker på noen lenker, og oppgir innloggingsinformasjon. Om du gir fra deg denne informasjonen, logger svindleren inn på kontoen din, og overtar all framgang du så langt har opparbeidet deg på egenhånd.

Skjulte videoer

Disse Youtube-videoene ligger som regel ikke listet under svindlerens Youtube-kanal. Som regel har de huket av et valg som gjør at videoene er «unlisted», og benytter seg i stedet av muligheten til å vise videoene i reklamesnuttene til andre Youtubere, eller som anbefalte videoer i kolonnen som dukker opp til høyre etter at du har sett en video.

Om du søker etter «free V-Bucks» i søkefeltet til Youtube, vil det dukke opp mer enn åtte millioner resultater. Flere av kanalene har også livesendinger som lover deg gratis valuta, med flere tusen seere i minuttet.

Flere videoer, som den nedenfor, sender deg videre til en ekstern lenke, eller en app, hvor du blir bedt om å legge igjen e-post og annen innloggingsinformasjon. Det er viktig å presisere at trikset i videoen under er ren svindel, og ikke fungerer i virkeligheten.

Saken fortsetter under bildet.

SVINDEL: Flere youtubere lurer deg til å tro at du få «V-bucks», spillets egen valuta, helt gratis. Det stemmer imidlertid ikke. Foto: Youtube / FortniteTips
SVINDEL: Flere youtubere lurer deg til å tro at du få «V-bucks», spillets egen valuta, helt gratis. Det stemmer imidlertid ikke. Foto: Youtube / FortniteTips Vis mer

Spiller på kjente Youtubere

Flere av svindlerkontoene spiller på troverdigheten til kjente youtubere, og den kjente youtuberen «Ali-A» er et fjes som gjerne blir brukt av flere av dem. Kontoen «DieAgain340» hadde et bilde av youtuberen ute, men kontoen ble til slutt slettet.

Per dags dato er kontoen «FortniteTips» fremdeles aktiv, og har blant annet et bilde av «Ali-A» i videobildet, samtidig som kontoen har en livesending gående.

Youtube har et eget system som hjelper dem med å oppdage, og fjerne, innhold som bryter med retningslinjene deres. De har også en rekke ansatte som leter etter svindlere på Youtube, men det lastes rett og slett opp for mye innhold for raskt, til at de klarer å holde tritt med pågangen.

Ifølge spillnettstedet Polygon blir det lastet opp 400 timer med videoinnhold til Youtube hver eneste minutt.

Epic Games, selskapet bak spillet «Fortnite», er klar over at disse svindlerne eksisterer, og advarer nå spillerne sine mot å oppgi innloggingsinformasjon.

- Det er ikke mulig å få tak i gratis «V-bucks». Den eneste måten du kan få tak i valutaen på, er ved å kjøpe det i spillet, eller ved å opptjene det gjennom oppdrag i spillet, sier en representant for spillselskapet til Polygon.

- Mange hevder dette, men i beste fall får du kanskje utlevert en gavekort på «V-bucks» som andre har kjøpt og betalt for. Men, det finnes også svindlere der ute. Du må aldri dele innloggingsinformasjonen din, sier han.

Hold deg oppdatert på gaming ved å følge Dagbladets egen spillkanal på Youtube!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media