- Ikke la dem gå fri

Mukhtar Mai ble dømt til å bli voldtatt av fire menn. Nå er mennene satt fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pakistanske Mukhtar Mai (33) ble i 2002 dømt av landsbyen Meerwalas eldsteråd til å bli gjengvoldatt. Fire mannlige naboer meldte seg som frivillige, og voldtok henne i over en time foran hundrevis av jublende landsbyboere.

Straffen skulle frata Mai all ære, men den modige kvinnen nektet å la seg kue.

På frifot

Mai gikk til anmeldelse, og seinere samme år ble de fire voldtektsmennene og to ledere av eldsterådet dømt til døden.

Mennene anket, og tidligere denne måneden ble fem frikjent på grunn av «mangel av beviser», mens den sjette fikk straffen omgjort fra dødsdom til livsvarig fengsel.

Denne gangen anket Mai, og forrige fredag valgte Pakistans høyeste sharia-domstol å forkaste ankerettens frifinnelse. Mukhtar Mai og de tiltalte er kalt inn til en ny høring i pakistansk høyesterett, men noen dato er ennå ikke satt.

På tirsdag ble fire av voldtektsmennene sluppet fri i påvente av høringen. Nå er de på vei tilbake til landsbyen, melder Reuters.

Den lokale politisjefen Mohammed Iqbal sier mennene er beordret til å «holde seg unna Mukhtar Mais hus», og ifølge BBC er tretti politimenn sendt til Meerwala for å beskytte henne.

Foto: SCANPIX/AP
Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Pågrip dem

Mukhtar Mai nekter å godta at voldtektsmennene får gå fri. Hun frykter for sitt eget liv, og krever at de blir pågrepet.

I dag henvendte hun seg direkte til landets overhode med en bønn om rettferdighet.

Mai ber president Pervez Musharraf sørge for at mennene blir holdt bak lås og slå.- Dette er en appell til presidenten om å holde disse mennene i varetekt inntil en endelig avgjørelse er tatt i høyesterett, sa Mai på en pressekonferanse i Islamabad i dag. Like etter dro Mukhtar Mai for å diskutere saken med innenriksminsiter Aftab Ahmed Khan Sherpao.

Løgn og bedrag

Mukhtar Mai ble dømt til å bli voldtatt - den verste straffen en kvinne kan få - fordi eldsterådet hevdet lillebroren Hazoor (14) hadde vært intim med ei jente fra en mektigere familie.

Mai henvendte seg til eldsterådet for å be om at broren måtte spares fra å bli straffet for å ha «vanæret» kvinnen.

Det gikk rådet med på, men de krevde at storesøsteren skulle voldtas slik at den andre familien fikk sin ære gjenopprettet.

I ettertid har det vist seg at Mais lillebror aldri hadde begått et slikt «lovbrudd». Det hele var løgner kokt sammen for å dekke over at 14-åringen var blitt misbrukt seksuelt.

Sto fram

Mukhtar Mai har fortalt at hun bare ønsket å dø den første tida etter de groteske overgrepene. Men sakte reiste hun seg, og brøt tausheten.

Med hjelp av venner, familie og en lokal imam gikk hun til anmeldelse av gjengvoldtekten.

Politiet valgte først å overse det hele, men Mais historie fikk etter hvert oppmerksomhet i lokale medier.

Da internasjonale nyhetsbyråer plukket opp saken, eksploderte den i ansiktet på pakistanske myndigheter.

Ikke uvanlig

Verken gjengvoldtekter og æresdrap er uvanlig på landsbygda i Pakistan. Mer enn 150 kvinner ble ifølge Human Rights Commission of Pakistan voldtatt i første halvår i av 2004 etter ordre fra selvoppnevnte rettsinstanser, som kalles «panchiat».

Straffen kalles «karo kari», og fører til at ingen vil gifte seg med kvinnen, som blir «uren».

President Musharraf har tidligere krevd skjerpede straffer for overgrep mot kvinner, melder NTB. Dette kravet møter imidlertid sterk motstand blant mektige politikere på den pakistanske landsbygda og i landets islamistiske partier.