Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Ikke la hunden gjøre dette

Dyr rammes ikke av Covid-19-smitte, men kan være bærere av viruset.

SMITTE: Veterinær Trude Mostue forteller hvordan man skal forholde seg til kjæledyra i disse smittetider. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Flere norske kommuner innfører stadig strengere restriksjoner og styrker beredskapen som følge av et stadig økende antall coronasmittede og personer i karantene.

Mange katte- og hundeeiere frykter også at kjæledyrene deres skal rammes, forteller veterinær og TV-profil Trude Mostue (51). Hun er i dag sjefveterinær i FirstVet, som tilbyr videokonsultasjoner med veterinærer på mobilen.

De opplever sterk pågang fra bekymrede nordmenn etter at viruset kom til landet.

KJENDISVETERINÆR: Trude Mostue mener dyreeiere ikke trenger å være bekymret for at dyrene skal bli syke av coronaviruset, men oppfordrer til god hygiene etter kontakt med dyr. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KJENDISVETERINÆR: Trude Mostue mener dyreeiere ikke trenger å være bekymret for at dyrene skal bli syke av coronaviruset, men oppfordrer til god hygiene etter kontakt med dyr. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Dyr kan transportere viruset

Selv om dyr kan rammes av andre (og mindre alvorligere) coronavirus enn Covid-19, kan Mostue berolige dyreeierne.

– Det er foreløpig ingenting som tyder på at dyr kan bli smittet av viruset. Covid-19 er et artsspesifikt virus som retter seg mot mennesker. Derfor er det svært lite sannsynlig at hunder og katter blir syke, sier Mostue til Dagbladet.

Mostue oppfordrer samtidig folk til å opptre varsomt i nærheten av kjæledyr til tross for at smittefaren er lav, siden viruset fremdeles er relativt ukjent. Hun anbefaler å forholde seg til dyr på samme måte som man ville forholdt seg til andre mennesker. Alle som har testet positivt for coronaviruset burde ha så lite kontakt med de firbente som mulig.

– Selv om dyrene ikke blir syke selv, kan de i teorien overføre viruset indirekte mellom mennesker. Dersom du er smittet og hoster på katten din, og dråper av spyttet med virus ender i kattepelsen, er det en sjanse for smitteoverføring dersom katten like etterpå blir klappet av en eldre nabo, som så tar seg til munnen.

For å forhindre spredning av smitte, råder Folkehelseinstituttet folk til å vaske hendene grundig etter både hosting og toalettbesøk, og etter å ha vært ute blant folk.

– Siden kjæledyr indirekte kan overføre virus mellom mennesker er god håndhygiene like viktig etter kontakt med dyr. Det kan også være lurt å unngå slikking i ansiktet siden man også kan få Ecoli og Salmonella av noen dyr, forteller Mostue.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Skaper forvirring

WHO har erklært coronaviruset som en global pandemi etter å ha registrert nærmere 125 000 smittetilfeller på tvers av 118 land. Det er fremdeles 77 land uten noen rapporterte tilfeller av viruset, og 55 land som bare har 10 eller færre tilfeller. I løpet av de siste to ukene, har antall berørte land likevel blitt tredoblet.

Ekspertene jobber på spreng for å kartlegge virusets årsak, virkning og eventuell behandling. De er imidlertid fremdeles ikke sikre på hvordan viruset oppsto. Det ble først påvist hos personer med tilknytning til et dyremarked i den kinesiske millionbyen Wuhan, og det antas dermed at viruset har smittet over til mennesker etter kontakt med ville dyr. Men det betyr ikke at dyr står i fare for å bli syke.

På verdensbasis er imidlertid ikke coronavirus blant dyr helt ukjent.

– Det faktum at dyr kan få coronavirus skaper stor forvirring blant folk, og det er derfor viktig å presisere at det ikke er Covid-19, som er det viruset mennesker blir syke av, sier Mostue, som presiserer at det per dags dato ikke er grunn til bekymring for at kjæledyr skal bli syke som følge av Covid-19.

Hele Norges coronakart