- Ikke la leteaksjonen renne ut i sanden

Venner og familie til de to savnede nordmennene mener norske myndigheter må delta i leteaksjonen etter «Berserk».

PÅ JOBB OFFSHORE: Offshore-dykkeren Robert Skaanes' pårørende ber myndighetene om hjelp i søket etter «Berserk». Foto: BL
PÅ JOBB OFFSHORE: Offshore-dykkeren Robert Skaanes' pårørende ber myndighetene om hjelp i søket etter «Berserk». Foto: BLVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld norsk tid kom Jarle Andhøy (33) og Samuel Massie (18) fram til McMurdo-basen på Antarktis. De skal etter planen fly mot New Zealand I natt.

Tom Gisle Bellika (36), Robert Skaanes (34) og sørafrikanske Leonard J. Banks er stadig savnet. Det er også skuta «Berserk» som de trolig var om bord I dag nødpeilersignalet ble sendt ut tirsdag.

I går skrev Dagbladet om familien Skaanes´ rop om hjelp til norske myndigheter. I dag ber de på nytt om at leteaksjonen ikke må avsluttes.

Bekymra - Vi vet at det er New Zealand (RCCNZ) som har ansvar for lete- og redningsaksjoner i denne sonen i Sørishavet, men siden New Zealand er belastet på grunn av situasjonen etter jordskjelvet i Christchurch, hvorfor kan ikke Norge opprette direkte kontakt og bidra? skriver familien i en e-post til Dagbladet.

De skriver at de er bekymra for at presset som er i New Zealand om dagen kan ha hatt betydning for satelittbildene som var bestilt fra Kongsberggruppen, ble avbestilt.

- I går, fredag, kom Kongsberggruppen med et tilbud med nøyaktige satellittbildesøk, og de ble vurdert til å være vesentlig nok. I dag tidlig fikk vi vite at New Zealand valgte å ikke gå videre med dette? Familien lurer på om dette er avhengig av økonomi eller mangler de ressurser? spør familien.

Slitne Familien synes ikke det er nok med at tilfeldig forbipasserende cruiseskip alene skal lete etter de tre menneskelivene som savnes.

- Vi vet at det er blitt gjort en grundig jobb til nå, men det er bekymringsfullt at ingen erstatter «Steve Irwin» og besetningen der, siden de returnerer til Tasmania i Australia. Det betyr også at det ikke lenger letes med helikopter. Siden det er store avstander og det tar opptil en uke å sende et fartøy til området, må erstattende letemannskap engasjeres allerede nå, skriver familien.

Representanten for familien skriver at de er slitne, men håper at andre engasjerte mennesker skal kunne hjelpe til med ideer.

- Ikke la leteaksjonen renne ut i sanden, ber familien, som håper at Jarle Andhøy også benytter seg av sine kontakter for å finne de som fortsatt er savnet.

Facebook Vennene til Tom Gisle Bellika har også engasjert seg og har opprettet Facebook-gruppa:

SAVNET: Tom Gisle Belikka (36). Foto: Privat
SAVNET: Tom Gisle Belikka (36). Foto: Privat Vis mer

«NORGE OG UD MÅ GÅ AKTIVT INN I SØKET ETTER BERSERK NÅ!!!»

På gruppa oppfordres alle til å ta kontakt med Utenriksdepartementet.

Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD sier til Dagbladet lørdag kveld at mange venner og familiemedlemmer av de savnede har tatt kontakt og lurt på hva UD kan gjøre.

For øvrig viser han til svarene han ga Dagbladet i går (se faktaboks under).