- Ikke la noen bestemme over deg

Oslo-jenter med fotoutstilling om tvangsekteskap.

VIL BESTEMME SELV: Rubab Mazhar (17) (t.v.), Kiran Hussain (19) og Surkab Mazhar (17)  har intervjuet flere familier om deres forhold til ekteskap og kjærlighet. Underveis har de snakket mye om tvangsekteskap. Foto: Steinar Buholm
VIL BESTEMME SELV: Rubab Mazhar (17) (t.v.), Kiran Hussain (19) og Surkab Mazhar (17) har intervjuet flere familier om deres forhold til ekteskap og kjærlighet. Underveis har de snakket mye om tvangsekteskap. Foto: Steinar BuholmVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Sogn videregående i Oslo er en av flere skoler i Norge som har ansatt egne minoritetsrådgivere som et ledd i kampen mot tvangsekteskap.

Minoritetsrådgiver Chava Savosnick har jobbet tett sammen med ti skolejenter om å lage fotoutstillingen «Retten til et selvbestemt liv».

- Vi har reist hjem til forskjellige familier og snakket med dem om ekteskap og kjærlighet. Mange av dem hadde selv hatt masse problemer, sier Kiran Hussain (19).

- Det var veldig spennende, vi lærte mye om forskjellige kulturer og religioner. Familiene var veldig imøtekommende, sier Alice Fradet.

Tenk på deg selv
- Sammen med fotograf Svein Andersen presenterte jentene fotoutstillingen på skolen i går, samtidig som statssekretær Libe Rieber Mohn i arbeids- og inkluderingsdepartementet presenterte regjeringens arbeid mot tvangsekteskap.

- Mitt budskap til dere jenter er: Tenk bare på deg selv. Ikke la noen bestemme over deg, sier Saima Rafaquat.

Jentene forteller til Dagbladet at de underveis i skoleprosjektet snakket masse om kjærlighet, ekteskap og tvangsekteskap.

- Vi kjenner flere som selv har problemer med dette, og kjenner også noen som har blitt tvangsgiftet. Hvis noen av jentene har problemer så snakker vi sammen, sier Kiran Hussain
Hun innrømmer at det ikke alltid er like lett å snakke med foreldrene om kjærlighet og ekteskap.

Viktig å snakke med foreldrene
- Samtidig er det veldig viktig å snakke med foreldrene sine for å finne ut hva de tenker om kjærlighet. Jeg tror mange foreldre har forandret mening etter å ha snakket med ungene sine, sier Kiran, som selv har pakistanske foreldre.

- Jeg synes det var vanskelig å snakke med foreldrene mine før, og vi hadde nok litt forskjellig syn på ting. Nå snakker jeg mye med moren min, og føler jeg at jeg kan gifte meg med hvem jeg vil, sier Surkab Mazhar (17).

Hun tror likevel hun helst vil gifte seg med en gutt med samme bakgrunn som seg selv.

Minoritetsrådgiver Chava Savosnick har snakket med flere elever som frykter å bli tvangsgiftet i hjemlandet. Sommeren er høysesong for tvangsekteskap, og hun advarer unge jenter eller gutter mot å reise til foreldrenes hjemland dersom de er redde for å bli giftet bort. I enkelte tilfeller har hun selv hjulpet jenter med hva de skal gjøre dersom de kommer opp i en slik situasjon.

- Ikke reis
- Vi vet at det er veldig vanskelig å hente dem hjem igjen dersom det skjer. Men vi har greid det. Det er også viktig at vi er oppmerksomme på de ungdommene som ikke kommer tilbake igjen etter sommerferie i foreldrenes hjemland, sier Libe Rieber Mohn.

I fjor presenterte regjeringen en 40 punkts handlingsplan mot tvangsekteskap, og bevilget over 70 millioner kroner til arbeidet. I tillegg til minoritetsrådgivere på norske skoler er det stasjonert egne integreringsrådgivere på flere norske ambassader, blant annet i Pakistan, Tyrkia og Marokko. Disse skal bistå norske ungdommer som er i faresonen.

Røde Kors har også en egen informasjonstelefon om kjønnslemlestelse og tvangsekteskap, som er statsstøttet. De har hatt over 220 henvendelser siden i januar.

- Vi ønsker å slå et slag for den frie kjærligheten, og håper at flest mulig unge kan unngå å bli tvangsgiftet, sier statssekretær Libe Rieber Mohn.