- Ikke la reglene skli ut

- Jeg kan forstå at det er lett for voksne å ta feil. Noen er mer utviklet enn andre, sminker seg og har kanskje falsk legitimasjon. Likevel bør det være en absolutt grense på 14 år, mener Cathrine von der Fehr Sundby (15).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Er det slik at de kan få mildere straff for å ha sex med mindreårige hvis jenta sier hun er eldre enn hun egentlig er? Joda, jeg kan forstå at det er lett å ta feil. Men den voksne er den voksne og må ta ansvaret, mener Cathrine von der Fehr Sundby.

Hun og venninnene hennes, Tine Nilssen og Nina Ramstad, som går på Nordberg ungdomsskole i Oslo, sier det er helt vanlig å lyve på alderen.

- Hvorfor gjøres det?
- Det er for eksempel for å komme inn på diskotek med 18-årsgrense. Det er mange som har lyst til å være eldre enn de egentlig er, sier Tine Nilssen.

- Og da er seksualliv en del av det?
- Ja. Moten er jo slik nå at en kler seg litt mer spenstig enn før. Mange ser mer sexy og utfordrende ut nå enn ungjenter gjorde for 40 år siden.

- Og da må man opptre mer sexy og modent også?
- Ja. Det er nok lettere å havne i vanskelige situasjoner, sier Tine Nilssen.

Nina Ramstad sier at det er status å være sammen med en som er eldre.

- Jeg vet om jenter som er sammen med gutter på 22. Da blir det litt stor aldersforskjell, sier Tine Nilssen.

De tre jentene er samstemte i at det bør være en absolutt grense på 14 år hvor en ikke skal kunne si at en var i villfarelse omkring alderen. De er også samstemte i at den seksuelle lavalderen fortsatt bør være 16 år.

- Selvfølgelig er det mange som gjør det før, men de gjør det uansett. For dem som ikke føler seg modne, er det bra at grensa går på 16 år, sier Tine Nilssen.

At 15-åringer skal kunne delta i pornofilmer, synes jentene er sprøtt.

- Det er jo ingen vits i å lage en film du ikke får lov å se, fastslår de.