- Ikke la sønnen min dø

Zacarias Moussaoui var med i planleggingen av terrorangrepene som drepte 3000 mennesker. Nå prøver mamma å redde ham fra dødsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fransk-marokkanske Zacarias Moussaoui (36) er så langt den eneste personen som er blitt tiltalt i USA i forbindelse med terrorangrepene 11. september 2001.

Da rettssaken startet i forrige uke, erklærte Moussaoui seg skyldig i alle seks tiltalepunktene mot ham. Fire av punktene kan hver for seg gi dødsstraff, slik påtalemyndigheten vil kreve.

Moussaoui er tiltalt for å ha planlagt terrorangrepet mot USA sammen med al-Qaida og de 19 flykaprerne. I retten fortalte 36-åringen blant annet at han var valgt ut av Osama bin Laden til å krasje en jumbojet inn i Det hvite hus.

Kjemper for sønnen

I dag innkalte Moussaouis mor til pressekonferanse i den sør-franske byen Montpellier. Der oppfordret hun Frankrike til å ta stilling i saken, og hindre at 36-åringen blir henrettet.

- Jeg vil at Frankrike skal vise hvor de virkelig står, sa Aicha el-Wafi ifølge nyhetsbyrået AP.

Moren mener franske myndigheter må protestere mot kravet om dødsdom. Frankrike har ikke dødsstraff, og Aicha el-Wafi understreker at sønnen er fransk statsborger.

- Sønnen min er fransk, og han er født i Frankrike. I øyeblikket finnes det ingen grunn til å dømme ham til døden.

PRØVER Å REDDE SØNNEN: Aicha el-Wafi mener Frankrike må ta stilling i saken mot sønnen. Foto: SCANPIX/AP
PRØVER Å REDDE SØNNEN: Aicha el-Wafi mener Frankrike må ta stilling i saken mot sønnen. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Moren hevder også at sønnen risikerer å dømmes til døden for en handling som aldri ble satt ut i live.

- Han kan ikke dømmes til døden for sine intensjoner, sa hun til pressen.

Avslo hjelp fra konsulat

Franske myndigheter har tidligere bedt om at Moussaoui ikke henrettes. I dag avviste landets utenriksmyndigheter at de kan gripe inn i en pågående rettssak i USA, og sa det var opp til Moussaoui og hans advokater å sørge for hans forsvar.

Ifølge det franske utenriksdepartementet avslo Zacarias Moussaoui bistand fra Frankrikes konsulat i USA etter pågripelsen i august 2001. I juli året etter gikk han med på å møte en fransk utsending, men han har ikke bedt om fransk bistand etter det.

- Vi kan ikke kreve at han skal bruke advokattjenester, eller hindre ham i å erklære seg skyldig dersom han har bestemt seg for det, sier pressetalskvinne Cecile Pozzo di Borgo ifølge AP.

di Borgo sier imidlertid at franske tjenestemenn i USA vil følge saken «svært nøye».

«Martyrdød»

Moussaoui ble arrestert for brudd på immigrasjonsregler én måned før terrorangrepene mot USA. Politiet kom på sporet av ham etter at han tok et flykurs i Minnesota. Moussaoui vakte oppsikt fordi han absolutt ville lære å fly en 747 jumbojet, til tross for at han ikke hadde flysertifikat.

Han satt i fengsel da de kaprede flyene dundret inn i World Trade Center og Pentagon, men han ble tidlig mistenkt for å ha deltatt i planleggingen.

Franskmannens forsvarere forsøkte forgjeves å hindre ham i å erklære seg skyldig i retten. Moussaoui sier han vil «kjempe mot dødsstraffen», mens andre tror han egentlig ønsker å bli henrettet siden han ikke fikk «martyrdøden» 11. september 2001.

I RETTEN: Saken mot Moussaoui ble innledet forrige uke. Fransk-marokkaneren erklærte seg skyldig på alle punkter.
PRIVATE BILDER: Moussaouis familie har distribuert flere private bilder av mannen som var en av bakmennene til 11. september-terroren.
TERRORTILTALT: Zacarias Moussaoui innrømmer at han var med å planlegge et av historiens verste terrorangrep. Nærmere 3000 mennesker døde 11 . september 2001.