Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke lag meg til en djevelfigur som trekker i trådene

Arne Treholt fastholder at han er utsatt for en konspirasjon som går helt til topps i den norske rettsstaten.

GIR SEG IKKE: Arne Treholt er skuffet over at saken ikke blir gjenopptatt, men han hadde på forhånd ikke forventet at kommisjonen ville høre særlig mye på hans side av saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GIR SEG IKKE: Arne Treholt er skuffet over at saken ikke blir gjenopptatt, men han hadde på forhånd ikke forventet at kommisjonen ville høre særlig mye på hans side av saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: Her er POTs hemmelige agent hjemme hos Treholt

LIMASSOL (Dagbladet): Arne Treholt har ingen tiltro eller respekt for det arbeidet Gjenopptakelseskommisjonen har gjort, som ledet fram til torsdagens avgjørelse om å ikke gjenoppta spionsaken hans fra 1985.

Han mener seg utsatt for en konspirasjon som involverer PST-sjef Janne Kristiansen, riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Lasse Quigstad, samt Gjenopptakelseskommisjonen ved dets leder Helen Sæter.

- Busch og Quigstad skapte sine karriere på saken mot meg, da de var unge aktorer. Man kan lure på hvilken karriere Helen Sæter nå kan vente seg, sa Treholt etter Gjenopptakelseskommisjonens avslag.

Ble ikke innkalt til avhør
I fjor kom boka «Forfalskningen» av Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Kjetil Bortelid Mæland, der det påstås at politiet forfalsket bevis for å få Treholt dømt for spionasje. Riksadvokat Busch ba i høst så Gjenopptakelseskommisjonen om å granske påstandene, og kommisjonen mener de har bevis for at det ikke er fusket med koffertbevisene.

Dette overrasker ikke Arne Treholt.

- Jeg sitter igjen med en beklemmende følelse når det gjelder kommisjonens arbeid. Når det er ting som taler til min fordel, skyves det under teppet. Men hvis det er noe som kan hentes fram fra en skuff fra 30 år tilbake, er det plutselig et viktig bevis.

- Hvorfor tror du kommisjonen ikke en gang gadd å innkalle meg til avhør, blant annet om parketten? Jeg har relativt god hukommelse og vet bedre enn noen andre når det ble lagt parkett og lakket gulv i leiligheten.

- Du har innrømmet å ha mottatt penger for å gi ut graderte opplysninger til KGB og Irak. Er ikke det nok til at du er spion, selv uten å vurdere de tekniske bevisene?

- Det som hele tiden har vært kjernen er om jeg har gjort meg skyldig i spionasje. Jeg har fastholdt gjennom alle disse åra, at jeg aldri har gitt opplysninger som har kunnet skade rikets sikkerhet.

- Slike opplysninger fikk jeg heller ikke tilgang til i embeds bedfør, før jeg ble invitert til å bli elev ved Forsvarets Høgskole. Da kan man spørre om det var en ren provokoasjon. Dette vil jeg igjen løfte opp i en rettssak, men det tror jeg verken norske politiske myndigheter eller politi- og påtalemakt tør ta sjansen på. Det vil være en test for hvor godt det norske rettssamfunnet fungerer. 

- Men hvorfor skulle de betale deg penger?

- Når det gjelder penger, så har jeg erkjent at jeg har mottatt såkalt reisestøtte ved en tre-fire anledninger. Det var beløp på 6-7000 dollar. Det var selvfølgelig en utvilgivelig dumhet av meg, men det kan sammenlignes med at norske embedsmenn og politikere i dag får betalt studieturer til USA av den amerikanske stat. Jeg selv fikk selv USA-tur i 1971, der alt ble betalt av det amerikanske vertsskapet. Ok, det var et venneland og ikke det som var definert som et fiendeland, men hvis man ser på dette med prinsipielle øyne, går det ut på det samme. 

Treholt angrer også på jobben han gjorde for irak.

- Ellers var det en toskethet å skrive konsulentutredninger for en iraksisk handelsattaché i Aten om importmuligheter mellom Irak og de skandinaviske landene. Jeg svarte blant annet på om Irak kunne importere våpen og ammunisjon fra Skandinavia, noe jeg gjorde rede for at man ikke kunne gjøre. Det er et overtramp, men ikke spionasje.

- Ikke for moro skyld
- Er det ikke på tide å gi seg nå når kommisjonen har slått fast at pengebeviset holder, så får heller folk vurdere dine kontakter med KGB og Irak på eget grunnlag i dag?

- Det siste initiativet kom fra Riksadvokaten. Hvis jeg hadde sagt nei til det, ville Dagbladet og andre sagt at «en feig Treholt ikke tør å få saken belyst». Jeg hadde hatt mage til å tåle det også, men ikke lag meg til en djevelfigur som trekker i tråder. Driv ikke og mistenk meg som kjemper for å få meg renvasket, at jeg gjør det for moro skyld. Jeg har ikke holdt på med dette fordi jeg mener det er spesielt givende å slåss med myndighetstroll.

- Livet ditt har gått i store bølgedaler, fra en lysende karriere til 20 års fengselsstraff, benådning og de siste 18 åra som forretningsmann i utlandet. Hva vil du si om de siste 30 åra?

- De åtte og et halvt årene jeg satt i fengsel, var et helvete, men jeg bestemte meg for én ting: Dette skulle jeg overleve. Hovedgrunnen til at det var at jeg hadde folk rundt meg som støttet meg, det gjorde at jeg overlevde.

- Så synes jeg det er verdt å fortsette å leve og slåss for det jeg har trodd på. Da får folk heller oppheve seg til sannhetspaver, enten det er Astrid Meland eller Gjenopptakelseskommisjonen som opphever seg til paver. Det får de gjøre, men da får jeg også gjøre det samme - ha mine egne oppfatninger. 

- Hva sier du til dem som uansett mener at du er en landsforræder og spion?

- Om folkedomstolen sier det, så ok - da er det sånn. Det gjør ikke noe inntrykk på meg. Jeg vet at folkedomstolen tar feil, skal jeg da legge inn årene og gi meg? Det ligger ikke i min natur.