Ikke lenger anonyme sæddonorer

Fra neste år er ikke lenger sæddonorer garantert anonymitet. Ap frykter at det vil bli vanskeligere for ufrivillig barnløse å få hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lovendringen skal sikre barna rett til å få vite hvem som er deres biologiske far, i motsetning til i dag, hvor sæddonorer er garantert anonymitet.

- Dette er en seier for barnet og helt i tråd med FNs Barnekonvensjon, mener saksordfører Olav Gunnar Ballo (SV).

Bare Arbeiderpartiet gikk imot endringen da sosialkomiteen torsdag avga innstilling om bioteknologiloven.

- Hvis vi skal klare å opprettholde et reelt tilbud til ufrivillig barnløse, er anonymitet en forutsetning. Dessuten er det diskutabelt hva som er barnets beste, mener Brit Hildeng (Ap).

Sverige har allerede innført endringen Norge nå gjennomfører neste år. Tyskland vurderer det samme. Ballo medgir at endringen, iallfall på kort sikt, kan føre til at færre ønsker å donere sæd.

- Men jeg tror det vil være et overgangsfenomen, sier han.

Ap frykter derimot at antall sædgivere vil falle dramatisk, og gjøre det svært mye vanskeligere for ufrivillig barnløse å få hjelp.

Samtidig åpner sosialkomiteen for at metoden der man injiserer sædceller inn i eggcellen skal bli en permanent godkjent ordning, noe man mener vil føre til at mange ufrivillig barnløse faktisk vil kunne få egne barn uten hjelp av sæddonor.

Den nye loven trer trolig i kraft i løpet av 2004. I forkant av dette skal Sosialdepartementet sette i gang en informasjonskampanje om endringene.

(NTB-Irene Halvorsen)