Ikke lenger «Det lykkelige Arabia»

Jemen er mer enn Martine-saken.

AVGANG: Kvinner går inn i avgangshallen på flyplassen i Sanaa i Jemen. USA har bedt landets statsborgere forlate landet straks på grunn av en sikkerhetstrusel, etter å ha avlyttet en telefonsamtale mellom lederen i al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, og en leder i Jemen. Foto: AFP / Scanpix / MOHAMMED HUWAIS
AVGANG: Kvinner går inn i avgangshallen på flyplassen i Sanaa i Jemen. USA har bedt landets statsborgere forlate landet straks på grunn av en sikkerhetstrusel, etter å ha avlyttet en telefonsamtale mellom lederen i al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, og en leder i Jemen. Foto: AFP / Scanpix / MOHAMMED HUWAISVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Dette er det eneste landet der røkelse vokser, og myrra, kanel, og eteriske oljer... hele landet dufter av overjordisk vellukt.»

DET SKREV den greske historikeren Herodot rundt 450 f. Kr om Jemen, området som av grekere og romere ble kalt «Det lykkelige Arabia». Det er her dronningen av Saba skal ha kommet fra og her man lærte seg kunsten å brenne kaffe.

I det forrige århundre var det ikke mange som brydde seg noe særlig om Jemen i Norge. Det lille man visste var at menn daglig tygde khat og at de med stolthet bar den særpregede, krumme dolken, kalt janbiya, i beltet. Et par borgerkriger, sammenslåing av Nord- og Sør-Jemen i 1990 og utallige stammekriger gikk de fleste hus forbi. Men drapet på den norske diplomaten Gudbrand Stuve som i juni 2000 ble bortført av fire væpnede menn, fant veien til avisspaltene her hjemme. Det samme gjorde angrepet på den amerikanske destroyeren USS «Cole» i oktober samme år, der selvmordsbombere, i en liten gummibåt, drepte 17 amerikanske soldater og skadde 39 i Adenbukta. Al-Qaida tok på seg ansvaret. Det var denne voldshandlingen som førte til USAs første angrep med en drone, to år etter. Hevnaksjonen førte til at mannen som angivelig sto bak angrepet på «Cole», ble drept.

GUDBRAND STUVE er en av mange titalls vestlige som de siste åra er blitt bortført i Jemen. Stort sett har disse kidnappingene vært gjennomført av stammer som har kommet med krav til Jemens myndigheter, og de aller fleste gislene, stort sett turister, er blitt løslatt etter kort tid. De la imidlertid en demper på Jemens satsing på turisme fra slutten av 1990-tallet, en turisme som nådde rundt en million besøkende i 2010, før Den arabiske våren og opptøyene i landet fikk de fleste til å holde seg langt unna.

Men det er den såkalte krigen mot terror som har ført til internasjonalt fokus på den fattige staten med rundt 25 millioner innbyggere. Her hjemme har vi vært mest opptatt av Martine-saken.

DE FØRSTE militante islamistene kom til Jemen på slutten av 1980-tallet etter at Sovjetunionen trakk seg ut av Afghanistan og de hellige krigerne ble arbeidsløse. Jemen var et enkelt land å komme seg inn i. Etter at Taliban ble kastet ut av Afghanistan på slutten av 2001, kom en ny bølge jihadister til Jemen. Enda flere kom etter at Saudi-Arabia startet en aktiv forfølgelse av militante islamister. I 2009 ble organisasjonen Al-Qaida på Den arabiske halvøy, dannet, med medlemmer både fra Saudi-Arabia og Jemen. Samme år forklarte den såkalte trusebomberen som prøvde å sprenge et fly på vei til USA, at han hadde fått opplæring i Jemen.

Al-Qaida- tilknyttede grupper har også brukt Jemen som transittland, blant andre al-Shabaab i Somalia.

DE SISTE ÅRA har al-Qaida etablert seg i områder i Sør-Jemen. En blanding av amerikanske droneangrep og aksjoner fra Jemens hær har svekket deres stilling, men de er langt fra utslått. Det er droneangrepene som først og fremst har gjort amerikanerne upopulære i Jemen, ikke bare blant militante islamister. Som i Pakistan har de økt voldsomt under president Barack Obama. De dreper ikke bare islamistiske fiender, men også sivile. Trolig har et femtitalls uskyldige mistet livet i disse angrepene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.