Ikke lenger folkehelt

Kjell Inge Røkkes popularitet som folkehelt og næringslivsleder er fallende. En MMI-måling viser at det norske folk er splittet i synet på om Røkke gjør en god jobb som industrileder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du FrPer, er sjansen stor for at du trykker ham til ditt bryst. Stemmer du Senterpartiet, gir mannen deg trolig gåsehud.

For så store er forskjellene i velgernes inntrykk av finansakrobaten Kjell Inge Røkke:

Hele 46 prosent av de som ville stemt FrP i dag, har et positivt inntrykk av Røkke. Bare 12 prosent er negative.

I Senterpartiet er situasjonen nærmest snudd på hodet: Her har bare 16 prosent et positivt inntrykk, hele 39 prosent er negative.

Tallene kommer fram i en undersøkelse Markeds- og Mediainstituttet har gjort for Dagbladet.I fjor ble Røkke i Dagbladet kåret til dennordmannen norske menn så mest opp til.

I skuddet

Kjell Inge Røkke engasjerer, imponerer og provoserer. Enten han liker det eller ikke, er han blitt et av valgkampens heteste temaer. Hans trusler om å selge Aker Maritime dersom han ikke får bore etter olje i Nordsjøen, har sørget for det.

I går ble det kjent at han heller ikke har tenkt å gi opp kampen om å ta over hele Aker RGI. Med ytterligere 227 millioner kroner som lokkemiddel håper han å overta samtlige aksjer i selskapet.

Dermed gir Røkke etter for langvarig press fra misfornøyde småaksjonærer. Det opprinnelige budet på 111 kroner per a-aksje ble oppfattet som et skambud. Ved å heve budet til 120 kroner, håper han å få aksjonærene i godlynne.

Garanti

Muligheten for at Røkke lykkes i å overta 90 prosent av aksjene i Aker RGI er nå langt større. Klarer han det, vil neste steg være å tvangskjøpe resten av aksjene med loven i hånd.

Når det er gjort er det ingenting som kan hindre Røkke i å fjerne selskapet fra Oslo Børs.

Og at Røkke mener alvor er det liten tvil om. I tillegg til å øke budet lokker han nemlig småaksjonærene med en garanti: Dersom Aker Maritime selges før nyttår for mer enn 100 kroner per aksje, skal Røkke etterbetale gevinsten.

Gammel taktikk

Garantien er et forsøk på å berolige dem som frykter at Røkke er på jakt etter Aker RGI-aksjene deres bare for å kunne putte en salgsgevinst fra Aker Maritime rett i lomma. Hver krone over hundrelappen (fratrukket skatt) plikter Røkke nå å dele med dem som takker ja til tilbudet. Kursen på Aker Maritime var fredag ettermiddag kroner 87,50.