Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke lenger for å heve tollgrensa

Sa klart ja før valget. Les hva de rødgrønne mener nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før valget uttalte alle de tre regjeringspartiene at de var for å heve grensa for hva du kan importere tollfritt fra utlandet. Grensa på 200 kroner har stått urørt siden 1975.

Nå er ikke de rødgrønne like klare på hva de mener.

- Vi må vurdere konsekvensene før vi bestemmer oss endelig for om vi vil gjøre det, sier statssekretær i Finansdepartementet Geir Axelsen fra Arbeiderpartiet til Dagbladet.no i dag.

Han legger til:

- Vi kan ikke garantere at vi vil øke den. Dette handler rett og slett om rettferdige vilkår for norsk næringsliv og taxfreehandel, sier Axelsen. Han jobber nå for finansminsiter Kristin Halvorsen.

Prioriterer Soria Moria-erklæringen

Axelsen viser til at regjeringspartiene først og fremst prioriterer å gjennomføre det de ble enige om i Soria Moria-erklæringen.

- Det vil være flere uttalelser på mange områder i de tre regjeringspartiene som på ulike måter vil bli fulgt opp, men vi vil først og fremst forholde oss til Soria Moria-erklæringen og partiprogrammene, sier Axelsen.

VAR FOR Å HEVE TOLLGRENSA:  Før valget var budskapet klart; De rødgrønne var for å heve 200-kroners-grensa for hva du kan importere tollfritt fra utlandet. Foto: KRISTIN SVORTE
VAR FOR Å HEVE TOLLGRENSA: Før valget var budskapet klart; De rødgrønne var for å heve 200-kroners-grensa for hva du kan importere tollfritt fra utlandet. Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer

Han forklarer at de tross alt kom til makta for bare seks uker siden, og at det ikke er mulig å gjennomføre alt det de ønsker i løpet av så kort tid.

Til den tollfrie grensa sier han:

- Det er ikke opplagt at svaret blir at man vil øke grensen.

Axelsen forklarer at spørsmålet må utredes grundig før det blir aktuelt å heve grensa for hva du kan importere tollfritt fra utlandet.

- Signaliserer dere nå at dere ikke vil heve tollgrensa på import av varer?

- Vi signaliserer egentlig ingenting. Vi vil ikke gjennomføre polititikk-endringer før vi har klart for oss konsekvensene. Det kan ikke være noe sjokk for noen at vi ikke gjennomfører alle løfter i løpet av seks uker, sier Axelsen.

- Arbeiderpartiet foreslo å øke grensa til 1000 kroner allerede i sitt alternative budsjett i fjor. Var ikke forslaget gjennomtenkt?

- Det var ikke jeg med på, så det må du høre med de som gjorde det den gang, sier Axelsen.

Dette sa de før valget

Rett før valget kontaktet Dagbladet.no partiene på Stortinget og fikk følgende svar om tollgrensa fra de tre som nå sitter i regjering:

Ap: Avgiftspolitisk talsmann i Ap, Svein Roald Hansen, sa til Dagbladet.no 6. september i år at den nåværende 200-kronersgrensa er altfor lav, og at partiet ville foreslå økning av tollgrensa til 1000 kroner dersom de kom i posisjon.

- Dette avhenger litt av de finanspolitiske prioriteringene, men vi foreslo dette allerede i det alternative budsjettet for 2005, sa Hansen.

Sp: Senterpartiets medlem i finanskomiteen, Morten Lund, sa til Dagbladet.no at dagens grense er «meningsløs», blant annet på grunn av det økte papirarbeidet ved en så lav grense. Han la til at partiet synes Frp\'s foreslåtte grense på 1000 kroner kunne virke rimelig.

- Hvis det blir et løft, vil vi at det skal monne, sier Lund.

SV: Finanspolitisk rådgiver i SV, Bernt Sverre Mehammer, sier de er positive til å øke beløpsgrensa, men vil ikke tallfeste hvor positive de er.

Bare Høyre og KrF var imot. De argumenterte med at de ønsket å beskytte norske arbeidsplasser.

(...) Dette er ikke noe Høyre ønsker å prioritere. Effekten vil være at man skader norske arbeidsplasser, sa Villeman Vinje, rådgiver for Høyres stortingsgruppe til Dagbladet.no.

- En urimelig påstand

Den tollfrie grensa har stått uforandret på 200 kroner, uten at den har blitt justert i takt med prisstigningen. Heller ikke de rødgrønne valgte å justere for prisstigning i sitt budsjett for 2006.

- Det er riktig at det ikke har vært gjort noen endring her siden 1975, men samtidig har jo handelen økt kraftig med internett og da blir konsekvensene for norsk næringsliv langt større. Vi må vurdere konsekvensene av dette på en ordentlig måte, sier Axelsen.

Han viser til at Arbeiderpartiet også gikk ut med sterke løfter om å styrke et norsk næringsliv og også å trygge norske arbeidsplasser før valget.

- Argumentene dere bruker nå minner om dem Høyre brukte før valget?

- Det synes jeg er en ganske urimelig påstand. Det er viktig for Arbeiderpartiet å trygge norske arbeidsplasser, og hvis Høyre er blitt opptatt av det samme så er det bra, sier statssekretær Geir Axelsen til Dagbladet.no.

Han ønsker ikke å si noe om når en eventuell konsekvensutredning av tollgrensa kan være klar.

IKKE SIKKERT DE HEVER TOLLGRENSA: Statssekretær Geir Axelsen (Ap) i Finansdepartementet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!