Raset i Gjerdrum

- Ikke lenger håp

Politi og redningsmannskap i Gjerdrum tror ikke lenger de kan finne overlevende i rasområdet. Nå går letingen over i en ny fase.

- Det er med stor sorg jeg opplyser om at vi ikke lenger har håp om å finne mennesker i live i skredet. Jeg kan nå bare ane konturene av den smerten de etterlate føler. Ti mennesker har mista livet, tre er fortsatt borte, sier politimester Ida Øystese. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politi og redningsmannskap orienterer om den siste utviklingen fra skredområdet i Gjerdrum klokka 15.

Det er politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt som møter pressen tirsdag.

- Det er med stor sorg jeg nå må opplyse om at vi ikke lenger har håp om å finne mennesker i live i skredet her på Gjerdrum. Jeg kan nå bare ane konturene av den smerten de etterlate føler. Ti mennesker har mista livet, tre er fortsatt borte, sier hun.

Hun sier politiet har gjort alt som står i deres makt for å redde liv.

- Vi har undersøkt alle områder hvor det er mulig å tenke seg at noen kunne overleve. Vi har gjort alt som står i vår makt. Men denne naturkatastrofen har hatt betydelige krefter i raset. Vi ser at dem som er overkomne, har omkommet relativt raskt. Og selv om vi ikke har håp om å finne flere overlevende, er ikke letingen over.

IKKE HÅP: - Det er et hardt slag, men vi har ventet på det, sier ordfører Anders Østensen. Vis mer

Ny fase

Politiets arbeid går nå over i en ny fase.

- Dette er en krevende sak, og store ressurser har jobbet døgnet rundt for å finne de som er borte. jeg er takknemlig for den innsatsen alle våre mannskaper hargjort døgnet rundt, med et klart hode, et varmt hjerte og sterke hender, sier Øystese.

Hun understreker at politiet vil bistå med å hjelpe innbyggerne i Gjerdrum med det de kan.

- Det er et hardt slag, men vi har ventet på det. Ti mennesker er rammet av tragedien på verst tenkelig måte, sier ordfører Anders Østensen.

Han takker politiet, brann og redning og alle som ellers har vært involvert i arbeidet i rasgropa.

- Det er veldig tungt å tenke på alle som er rammet. Jeg er dypt preget, selvfølgelig.

Helseberedskapens innsatsleder Fridtjof Heyerdahl sier de hittil har opprettholdt søk etter overlevende fordi visse forutsetninger var oppfylt.

- Vi har også seinest i går funnet en levende hund. Nå har vi imidlertid utelukket og avklart at det ikke finnes flere slike steder hvor man kan overleve. Det er en emosjonelt veldig tung beslutning, men det er likevel riktig og logisk å gå over i en annen fase nå, sier han.

Innsatsleder Roy Alkvist sier politiet nå driver planleggingsarbeid for det videre søket etter de antatt omkomne.

Det var 03.59 natt til onsdag 30. desember at skredet gikk i Gjerdrum.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer