Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke lenger orkanfare på Svalbard

Fortsatt full storm, men ikke ekstrem vindstyrke.

NEDSNØDD: Det har vært heftige værforhold på Svalbard lørdag kveld, men det er ikke lenger fare for orkan. Foto: Geir Barstein / Svalbardposten
NEDSNØDD: Det har vært heftige værforhold på Svalbard lørdag kveld, men det er ikke lenger fare for orkan. Foto: Geir Barstein / Svalbardposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vinden på Svalbard var fredag kveld så sterk at et tak blåste av en brakke. Men det er ikke lenger fare for at det kan bli perioder med orkan natt til lørdag.

 - Det ser ikke ut til at det blir orkan, og da heller ikke ekstremvær. Vi avslutter derfor fase A med økt overvåking, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til NTB klokken 23.30 fredag kveld.

Ifølge det siste varslet fra Meteorologisk institutt var vinden på det sterkeste sent fredag kveld og vil avta noe utover natten. Det blir fortsatt full storm utsatte steder og sterke vindkast, men altså ikke ekstrem vindstyrke.

- Som i en snøhule Svalbardposten skriver at taket på en brakke i Nybyen har blåst av i uværet. Brakka tilhører Studentsamskipnaden, men det er for tiden ingen som bor eller oppholder seg der. Ingen personer ble skadd da taket blåste av.

Uværet har ført til at alle flyavganger fra Longyearbyen er kansellert, og folk ble bedt om å holde seg innendørs fredag kveld da det var ventet vindkast på opptil 45 meter i sekundet.

De fleste har fulgt oppfordringen fra lokalmyndighetene om å holde seg innendørs, sier kommunikasjonsrådgiver Tone Hertzberg hos Sysselmannen på Svalbard.

- Vinduene er dekket av snø, så det føles som å være inne i en snøhule. Det snør tett, og vinden øker stadig. Det blåser visst enda sterkere i Adventdalen utenfor byen, sier hun til NTB fredag kveld.

Hjem til jul Siden det er ventet at vinden vil avta lørdag, har SAS og Norwegian god tro på at ekstraflyene som da er satt opp ville kunne gå.

- Alle skal hjem til jul, sier kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til Svalbardposten.

Vakthavende meteorolog Gunnar Noer ved Vervarslinga for Nord-Norge, sier at uværet kan forårsake store ødeleggelser.

- Typisk for dette været er at det kan komme fjellbølger på lesiden av fjellene. Disse kan slå ned i lavlandet, og dette er typiske vinder som røsker takene av hus og ødelegger infrastruktur, sier Noer til Nordlys.

Foreløpig er det ikke meldt om andre materielle skader enn at taket til Studentsamskipnadens brakkerigg har blåst av.

Glad i uvær Svein Nordahl bor i en restaurert hytte rett ved havet, like nedenfor flyplassen på Svalbard. Han fortalte til Nordlys at vinden allerede klokken halv fem fredag ettermiddag hadde begynt å rive og slite rundt veggene hans.

- Jeg har jo bosatt meg her nettopp på grunn av at jeg er forferdelig glad i uvær, sier Nordahl.

Han forteller at han var inne i Longyearbyen en tur fredag, og at tilbaketuren ble mer som en langsom parkering.

- Sikten var så dårlig at man står mer i ro enn man kjører, forteller Nordahl.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media