Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke lenger så sikkert

I Midtøstens mest overvåkede land, Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Angrepet mot den amerikanske ambassaden i Damaskus kan signalisere en større trussel for det syriske regimet enn for USA, skriver TIME i dag. Syria er viden kjent for å være det mest sikkerhetsbesatte landet i Midtøsten. Landet har et ekstremt antall etterretningsagenter og sju forskjellige etteretningsbyrå - som i tillegg til å overvåke befolkningen også spionerer på hverandre hverandre.

Mister grepet?

Men skyhøy sikkerhet til tross. I dag klarte fire bevæpnede menn å angripe den amerikanske ambassaden i Damaskus. Ambassaden ligger bare et kvartal unna den sterkt bevoktede residensen til Syrias president Bashar Assad, og ligger i et av de mest overvåkede områdene i Syria. Angriperne klarte ikke å drepe noen amerikanske diplomater, og syriske sikkerhetsvakter klarte å drepe tre av de fire mennene. Men - det betyr ikke at de bevæpnede mennene var amatører.

Dagens angrep kan gi det syriske folket hint om at president Bashar og hans regime ikke har så godt grep om landet, til tross for at de hele tiden prøver å antyde det.

BBC-analytikeren Magdi Abdelhadi har problemer med å se hva islamske militante kan vinne med å rokke ved stabiliteten i Syria. Men, samtidig er det også sannsynlig at enkelte personer har blitt sinte over at Syria skal ha gitt etterretningsmateriale om al-Qaida til Washington.

Hama-massakren

Dagens angrep viser at den lange kampen syriske myndigheter har hatt mot islamske ekstremister nå synes å blusse opp igjen. I 1982 fant den såkalte Hama-massakren sted i Syria. Faren til dagens president, Hafez Assad, beordret angrep på byen, hvor den islamistiske gruppen det muslimske brorskapet var i ferd med å sette i gang et opprør mot Assads jernhåndregime. Det er fremdeles uklart hvor mange som ble drept. Tallene går på alt fra 10.000 til 25.000 mennesker.

Siden den gangen har Assad-familien klart å holde lokket nede over den syriske befolkningen. Men i løpet av de siste årene har det funnet sted flere angrep i landet, som kan tyde på at voldelige ekstremister er på frammarsj.

KAOS: Rundt den amerikanske ambassaden i Damaskus i formiddag. Ambassaden ligger like i nærheten av boligen til Syrias president Bashar Assad, noe som viser at syrisk etterretning ikke har like stor kontroll over befolkningen som de tradisjonelt har hatt. I bakgrunnen er Qasioun-fjellet i Damaskus. Foto: SCANPIX
KAOS: Rundt den amerikanske ambassaden i Damaskus i formiddag. Ambassaden ligger like i nærheten av boligen til Syrias president Bashar Assad, noe som viser at syrisk etterretning ikke har like stor kontroll over befolkningen som de tradisjonelt har hatt. I bakgrunnen er Qasioun-fjellet i Damaskus. Foto: SCANPIX Vis mer

For bare tre måneder siden ble fire bevæpnede menn drept da de forsøkte å angripe landets statlige tv-stasjon. I 2004 anklagde syriske myndigheter terrorister for å ha eksplodert en bilbbome i den vestlige delen av Damaskus by, i nærheten av flere ministerier og ambassader. Få år tilbake ville slike angrep vært så godt som utenkelige i Syria. Nå er det tydelig at Assad-regimet er under press. Og det ikke bare fra USA.

På terrorliste

Forholdet mellom Syria og USA har vært ekstremt anstrengt gjennom en årrekke. De siste årene har Syria stadig blitt nevnt som en del av det George W. Bush kaller «ondskapens akse». I februar i fjor trakk også USA tilbake sin ambassadør til Syria etter drapet på den libanesiske statsministeren Rafik Hariri. Mange mistenkte Syria for å stå bak drapet på Hariri - og andre antisyriske libanesere, som avisredaktøren Gibran Tueni. Han ble drept i en bilbombe i desember i fjor.

USA har Syria på lista over land som sponser terrorisme. I dag fikk landet takk fra USA, for å ha stoppet et angrep mot den amerikanske ambassaden i Damaskus.

- Jeg synes at syrerne reagerte på en måte som hjalp for sikkerheten for våre folk, og det setter jeg veldig stor pris på, sier utenriksminister Condoleezza Rice i dag.

Og som ikke det er nok. Også talsmannen for det hvite hus, Tony Snow, sier at USA er «takknemlig for hjelpa syrerne ga».

- Vi håper de vil bli en alliert, og velge å bekjempe terroristene, sa han.

Dagens angrep kom på en tid da forholdet mellom Syria og USA er iskaldt. Syria er bitre over USAs hjelp til Israel i den nylig avsluttede krigen mellom Israel og Hizbollah. Samtidig anklager USA Syria for å støtte opprørerne i Irak. Amerikanerne mener også at Syria ikke gjør nok i forhold til å stoppe våpensmugling til Hizbollah i Libanon.

<B>OVERRASKELSE:</B> Dagens angrep mot den strengt bevoktede amerikanske ambassaden i Damaskus.
BETENKT:</B> En syrisk politimann sjekker skadene på en diplomatbil som stod parkert i nærheten av den amerikanske ambassaden tirsdag formiddag.
BLODIG:</B> Syrisk politi- og sikkerhetsapparat er ikke kjent for å gå rolig i svingene. I dag ble tre av de fire angriperne drept. I tillegg til en syrisk sikkerhetsvakt.