Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke lett å si nei til kongeparet

Flere sentralt plasserte kilder hevder at en ukultur har vokst fram i deler av Statsbygg som følge av krav fra Slottet. Samtidig skal Stortinget ha fått regningen forelagt i biter, så den har blitt lettere å svelge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge kildene skal det være gitt løfter til Slottets representanter om mer midler enn det er budsjettmessig dekning for i de enkelte prosjektene. Det ene prosjektet etter det andre har blitt fremmet for Stortinget, som ikke har vært i stand til å si nei.

- Ingen ønsker å bli holdt ansvarlig for å ha stoppet oppussingen av Slottet, sier en av kildene.

«Frislepp»

Tidligere administrerende direktør i Statsbygg, Kjell Brevik, avviser at det skal ha eksistert noen slik ukultur.

- Dette er alvorlige påstander som jeg vil tilbakevise. Men det er ikke lett å si nei til kongeparets ønsker, det ligger i sakens natur.

Fem prosjekter

I dag opererer Statsbygg med fem delprosjekter. De første er avsluttet. Det siste har Stortinget ennå ikke bevilget penger til. Men dette forhindrer ikke at prosjektet som omfatter leilighetene til kronprinsen og prinsessen samt politiets lokaler, allerede er bestemt utbygd. Det er til og med bestemt at det skal være ferdig innen 1. juli neste år. Dette framgår av Statsbyggs egen framdriftsrapport som de gjorde offentlig i går.

- Planene om delprosjekt 5 var klare da vi i 1996 ba om en tilleggsbevilgning på 1997-budsjettet på 123,3 millioner kroner, sier fungerende informasjonsdirektør Stig P. Pettersen i Statsbygg.

Men i denne bevilgningen var ikke delplan 5 nevnt, selv om planene allerede forelå.

Full renovasjon

- Når gikk dette fra å være relativt enkelt oppussingsarbeid til en full rehabilitering?

- Jeg vet ikke helt når vi begynte å bruke begrepet rehabilitering, svarer Pettersen.

Ifølge oversikten fra Statsbygg var det i forbindelse med løyvingene til 1997-budsjettet. Da kom det også kritikk fra enkelte medlemmer i Stortinget.

- Det vi kunne gjort da, var å stoppe arbeidet og lage en grundig tilstandsrapport før vi fortsatte med en totalrenovering. Hvorfor vi ikke gjorde dette, vet jeg ikke, sier han.

Blandet syn

May-Helen Molvær Grimstad (KrF), leder i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, mener Statsbygg bør granskes hvis det er riktig at informasjon om ytterligere bevilgninger er holdt tilbake.

<B>DYRERE OG DYRERE:</B> Ingen ønsker å bli holdt ansvarlig for å ha stoppet oppussingen av Slottet, sier en av en av kildene Dagbladet har vært i kontakt med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!