- Ikke ligg med utlendinger

I Riga prøver en kampanje å forhindre lokale jenter å ha sex med nordmenn og andre turister. Gutta derimot, kan gjøre som de vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kampanjen har fått navnet «Stopp sexterroren» og skal forhindre at Latvias hovedstad blir et mål for sexturisme. Helt vanlige jenter blir bedt om å la være å ligge med turister av hensyn til landets omdømme.

Kampanjen retter seg ikke mot eiere av strippe- eller massasjeinstitutter som trekker de virkelige sexturistene. Den sier heller ingenting om hvordan latviske gutter bør oppføre seg på byen.

-Vi stiller spørsmålet: Er det virkelig greit å ha onenightstand med en fremmed for et par gratis cocktails?, sier Martins Kozlovskis, initiativtageren til kampanjen.

Ekstrem vekst

Latvia har hatt den høyeste økonomiske veksten i EU siste årene, og etter at landet ble EU-medlem i 2004, har landet også hatt den største turistveksten i Europa.

Grunnen er at svært mange lavprisruter er lagt til Riga, og spesielt problematisk for byen har hordene med fulle briter vært.

Riga selges nemlig som en destinasjon for utdrikningslag i Storbritannia, og etterspørselen etter andre tjenester enn bare kultur og mat, har økt.

Turister er flere ganger arrestert for å urinere på frihetsmonumentet, for slossing, eller for munnbruk og utilbørlig oppførsel mot latviske kvinner i gamlebyen.

-Riga risikerer å bli et «baltisk Bangkok» og jeg begynner å bekymre meg for imaget til mitt land, fortsetter Kozlovskis, som er kreativ sjef i et PR-byrå.

Vil stoppe fordommer

Han sier kampanjen vil stereotypene og fordommene til livs.

- Mange turister tror Riga er sted hvor damene er billige, og at bare en drink er nok for å få dem til sengs. Lokale kvinner som oppholder seg i gamlebyen blir ofte plaget av dette, sier Kozlovskis.

Hovedgrunnen til at utenlandske menn tror hva de tror, er at det faktisk finnes en del jenter lett tilgjengelige i byen, ifølge Kozlovskis. If¸lge han er dette jenter som ønsker et bekymringsfritt liv, gratis drinker og gøy, og de drømmer gjerne om en utlending som kan ta dem bort fra Latvia. Via plakater og TV-program ber «Stopp sexterroren»-kampanjen dem slutte å oppføre seg løsaktig.

Bare kvinner

- Hvorfor angriper dere jenter som bare vil ha litt gøy, slik guttene har?

-Vi er ikke imot turistene, eller at latviske jentene blir venner med dem. Vi reiser bare spørsmålet hva utlendinger tror om Latvia når det er sånn.

-Hvorfor retter dere ikke kampanjen mot eiere av strippeklubber og masssasjeinstitutter?

-Fordi vi har enkle jenter som skaper problemer. Men det er mulig vår neste kampanje retter seg mot eierne. Vi vil bare få folk å skj¸nne hvordan dette ser ut utenlands.

-Ville du startet kampanjen om det var latviske menn som jaktet på turistkvinner?

-Jeg tror det. Hovedsaken er hvordan Latvia tar seg ut.

Konservativt

I konservative og lett patrikalske Latvia har ikke kampanjen løftet et kritisk øyelokk. I stedet er kvinnesenteret «Marta» en av støttespillerne. Leder Iluta Lâce synes ikke «Stopp sexterroren»-kampanjen sier noe om kvinnesynet i landet.

-I ditt land ville denne kampanjen sikkert blitt sett rart på. Men i vårt land er dette en fin måte å få fram budskapet, for du må se den i vår politiske og sosiale kontekst. Men fra Marta-senteret sin side jobber vi med alle aspekt av sexturisme. Vi har fått fjernet sexannonsene og fått regjeringen til å vurdere et regelverk som straffer bakmenn, sier Lâce.

På TV

«Stopp sexterroren»-kampanjen har fått plass i to TV-kanaler og i magasiner og aviser. En TV-stasjon viste nylig opptak med skjult kamera hvor det ikke tok mange minuttene før to kvinner på byen ble tilbudt gratis drinker mot at de ble med på hotellet.

- Det store flertallet av latviske kvinner ønsker ikke denne seksuelle oppmerksomheten. Vi har eksempler på at lokale kvinner unngår gamlebyen for å få være i fred, sier Kozlovskis.

Han understreker at han ikke retter seg mot spesielle nasjonaliteter.

-Vi vil stoppe stereotypene og fordommene. Dette handler om mitt lands rykte.

Kampanjen varer fram til 13. juli. Kozlovskis sier det er for tidlig å si om den virker.

-Folk legger i alle fall merke til den. Viktigst er at utenlandsk media gjør det.

PLAKATER: Slike postere er satt opp langs veiene for å få kvinner i Riga til å tenke over resultatet av flørten med en utlending.
ENGASJERT: Martins Kozlovskis har startet en kampanje som skal få unge latviske kvinner til å slutte å ha sex med utenlandske turister.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer