Ikke like dejlig å være dansk...

København (Dagbladet): I reklamefilmer lokker han nordmenn til Danmark. Han er kåret til årets danske nordmann. Han sier nei til EU og er kritisk til det danske samfunnet. For Jens Okking er det ikke like deilig å være dansk - i Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge er han også kjent gjennom en rekke filmer og TV-serier, sist i Lars von Triers «Riket». Vi møtte ham i noen filmlokaler på Østerbro i København og vi forsto straks at han er akkurat slik han opptrer i reklamefilmene: hyggelig, munter, raus og jovial - og selvsagt, en øl og en lille en må til!

Politisk radikaler

Bak hans ikke ubetydelige og legemlige danske fasade skjuler det seg en politisk radikaler. Når kunstnere samler seg til protest, for eksempel mot EU, står Jens Okking alltid på listene. Han har for lengst postlagt sitt nei foran dagens folkeavstemning om Asmterdam-traktaten.

- Jeg vegår at min motstand mot EU langt på vei er en følelsessak. Jeg liker rett og slett ikke de store sammenslutningene. Mennesket trives best i de små enhetene hvor det er lettere å ha et reelt ansvar for hverandre og hvor det mulig å ha en direkte innflytelse på vesentlige beslutninger. Mennesket vil ikke fjernstyres, sier Okking.

Diktat

Han snakker seg fort varm, Okking, og med en myndig stemme og en skuespillers evne til å artikulere, kan han trolig høres på den andre sida av Øresund. Det er vanskelig å slippe til med spørsmål. Dette er diktat. Dette brenner han for.

- Imperialismen har mange ansikter, men felles er de få som ønsker makt og byråkratiet de bygger opp for å verne posisjonene. Mammon er den eneste målestokken, sier Okking.

Naive politikere

- Historien viser imidlertid at alle slike store sammenslutninger eller unioner før eller siden går i oppløsning, sier han og gir politikere som Poul Nyrup Rasmussen og Uffe Ellemann-Jensen klar beskjed: Hvordan kan de tro at en så stor organisasjon som EU kan bedre forholdene innenfor skoleområdet, eldreomsorgen og sykehusområdet når de ikke engang har klart å løse problemene i et lite samfunn som vårt danske. Å tro noe slikt er naivt. Den overflatiske uforstand som mange nye folkegrupper blir møtt med i Danmark, blir heller ikke mindre ved EU-medlemskap.

Deilige nordmenn

- Du lokker tusenvis av nordmenn til Danmark, men det landet du vil ha oss til framstår ikke akkurat forlokkende i din beskrivelse?
- Det er forskjell på å være norsk i Danmark og dansk i Danmark, og så lenge dere kommer hit, blir også Danmark litt deiligere. Stanser dere besøkene, får jeg heller dra til Norge.

- Hva er deiligst, å være norsk i Danmark eller dansk i Norge?

- Som broderfolk skal vi ikke konkurrere om det... Men jeg skal gi dere det komplimentet at dere er bedre enn oss på nesten alle områder, bortsett fra å lage mat. Det har dere ikke forstand på, sier Okking.

Store deler av året bor han i Irland hvor han skriver artikler og bøker. Og fisker gjedde. Han er en lidenskapelig fisker og har blant annet laget noen TV-essays om det å fiske:

- Hemmeligheten ligger i at det er fullt mulig å lage flere programmer om å fiske uten at du ser noen som fisker, sier han.

Når danskene avlegger sine stemmer i dag, sitter Jens Okking på flyet tilbake til Irland, vel vitende om at hans nei er lagt igjen i Danmark og at det snart er høysesong for nordmenn i dette landet.

RADIKALER: Bak Jens Okkings legemlig dansk fasade skjuler det seg en politisk radikaler. Han har for lengst postlagt sitt nei foran dagens folkeavstemning om Asmterdam- traktaten.