Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke like gode venner lenger: Trump og Cruz barket sammen i TV-debatt

- Demokratene kommer til å saksøke deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trump og Ted Cruz har tidligere hatt en god tone i det republikanske valgracet, men de vennlige frasene måtte vike i torsdagens TV-sendte debatt i South Carolina.

De to republikanske presidentkandidatene gikk løs på hverandre om konservative verdier og Trumps påstand om at Cruz kan være ugyldig som president ettersom han er født i Canada.

Det første nominasjonsmøtet i Iowa er bare drøyt to uker unna (1. februar), og Cruz mente at Trump er begynt å få panikk over Texas-senatorens gode målinger i delstaten.

- I september sa min venn Donald at han hadde fått sine advokater til å studere dette fra alle vinkler, og det var ikke noe problem, sa Cruz med henvisning til utspillet om at han ikke kan velges.

- Grunnloven har ikke endret seg siden september, men det har tallene i målingene, la han til.

Fortsatt i tet Cruz angrep tilbake ved å poengtere at Donald Trumps mor er født i Skottland, og at den kontroversielle mangemilliardæren dermed selv er diskvalifisert. Men Trump lot seg ikke fornærme.

- Som du vet, Ted, har jeg slått deg i de tre siste meningsmålingene. Så du bør ikke fordreie hvor bra du gjør det på målingene. Det er et stort spørsmålstegn over hodet ditt. Demokratene kommer til å saksøke deg, sa mannen som kan vise til et stort forsprang på de fleste målingene.

Bekymringen øker blant flere republikanere etter hvert som man stadig nærmer seg nominasjonsvalgene med Trump i klar ledelse. Så langt har han ridd på en bølge av populistisk misnøye med regjeringen i Washington, frustrasjon over den trege økonomiske veksten i landet og økende frykt for den globale terrortrusselen.

En Reuters-måling publisert tirsdag viste at 39 prosent av de republikanske velgerne støtter Trump. Cruz fikk 14,5 prosents oppslutning, mens Jeb Bush var nummer tre i feltet med 10,6 prosent av stemmene.

Obama-kritikk Men det var ikke bare hverandre de republikanske presidentkandidatene kritiserte under torsdagens-debatt, der også Bush, Marco Rubio, Chris Christie, Ben Carson og John Kasich deltok. Flere av dem langet ut mot president Barack Obama og State of the Union-talen han holdt tirsdag.

Særlig presidentens uttalelser om ekstremistene i IS, og det faktum at han utelot å nevne Irans pågripelser av et amerikansk marinemannskap, har vakt harme på republikansk side.

- Det var hjerteskjærende, sa Cruz med henvisning til bildene av de pågrepne amerikanske seilerne med hendene over hodet.

New York-guvernør Christie mente Obama framstilte verden som et sted der alt går bra. Å se talen var som å se «historiefortelling med Barack Obama», uttalte han.

Totalt kjemper tolv personer om å bli Republikanernes presidentkandidat til valget i november. Fem av dem - Carly Fiorina, Jim Gilmore, Mike Huckabee, Rand Paul og Rick Santorum - har scoret for dårlig på meningsmålingene til å bli invitert av debattarrangøren Fox Business Network.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media