Ikke like lange iPhone-køer i USA

Den nye modellen 3GS lagt ut for salg i dag.

KØ: Men ikke så lang som forrige gang. Her venter kommende kunder utenfor en Apple-butikk i San Francisco. Foto: REUTERS/SCANPIX
KØ: Men ikke så lang som forrige gang. Her venter kommende kunder utenfor en Apple-butikk i San Francisco. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Den nye iPhone-modellen - den tredje i rekken - skapte ikke det samme hysteriet som de to foregående modellene da den ble lagt ut for salg i USA i dag, ifølge Reuters.

Flere hundre møtte opp og sto i kø foran butikkene i San Francisco og New York, men køene var kortere enn ved lanseringen av den første iPhone-modellen i 2007 og 3G-modellen i fjor.

Dette er også første gang Apple har åpnet for forsalg av telefonen, noe som kan ha bidratt til det lavere oppmøtet. Salget er likevel ikke noe å kimse av - analytikere mener at 500 000 3GS-telefoner vil være solgt i USA innen lørdag, og alle butikkene dermed vil være utsolgt.

iPhone 3GS byr blant annet på mer minne, raskere prosessor, bedre kamera med videoopptak og redigering direkte på telefonen, stemmestyring og innebygget kompass. Den ble lansert 8. juni, og ble tilgjengelig i USA og sju andre land fredag.

Det er ikke klart hva som er målet for antall solgte telefoner, men mobilselskapet AT&T sier forsalgene har gått langt over alle forventninger.

- Vi har solgt flere hundre tusen gjennom forsalg, sier talsmannen Michael Coe.

Ifølge flere meldinger på Twitter har også køene gått raskere, og flere har kunnet aktivere telefonene sine lettere, enn da 3G-modellen ble lagt ut for salg.

For de som utvikler nye applikasjoner til iPhone, åpner den nye modellen for mange muligheter, ifølge CNN. Det mest spennende er kanskje at det blir mulig å foreta kjøp innenfor applikasjonene.

På de tidligere telefonene kunne applikasjonene bare vise linker til nettsider der kundene kunne kjøpe ting, men nå skal det være mulig å gjøre det samme kun ved å bruke applikasjonen.

Nå kan for eksempel spillutviklere ta seg betalt når spillere vil komme opp på et høyere nivå i spillet, eller applikasjoner kan åpne for kjøp av ulike billetter.

- Dette kan bli stort for mange. Det er mye penger som ligger i dette, tror jeg. sier MG Siegler, som skriver for teknologibloggen TechCrunch.

Onsdag kunne iPhone-eiere i Norge få tilgang til det nye operativsystemet til iPhone, som inneholder elementære oppgraderinger som muligheten til å sende MMS. Først 9. juli kommer den nye modellen i butikkene her hjemme.

NOEN HUNDRE: Men forsalget dempet interessen for den nye modellen. Foto: AFP/SCANPIX
NOEN HUNDRE: Men forsalget dempet interessen for den nye modellen. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer