Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ikke løfte om rabatt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En regjeringsoppnevnt arbeidsgruppe har foreslått at uforbeholdne tilståelser i straffesaker normalt bør gi en tredjedels reduksjon av straffen forbrytelsen kvalifiserer til uten tilståelse, og at domstolene i særlige tilfeller kan redusere straffen til det halve. En slik straffereform bør avvises. Argumentene mot å formalisere strafferabatt for «ærlige» og samarbeidsvillige lovbrytere er for tungtveiende.
  • Forslaget begrunnes blant annet med at en slik ordning vil gjøre politiets etterforskning mer effektiv og domstolkøene kortere. Og det er nok riktig. Politiets innsamling av bevis og påtalemyndighetens bevisførsel i retten er lettere når det foreligger en tilståelse. Men påtalemyndighetens kø- og kapasitetsproblemer må løses på andre måter enn ved å gå på akkord med prinsipper vårt straffesystem bygger på.
  • Det er lovbruddet som skal straffes, ikke graden av vilje eller evne til å tilstå forbrytelsen. Det vil stride mot den alminnelige rettsoppfatning å flytte fokus fra selve forbrytelsen til tilståelsen, ved å lovfeste et system der en tilståelse belønnes med halv straff.
  • I en del saker er ikke siktede eller tiltalte i stand til å erkjenne eller tilstå forbrytelsen. Hendelsen kan være befengt med for stor skam, det mentale forsvarsverket kan ha slått inn, lovbruddet kan ha blitt begått i rus eller i affekt. Skal disse lovbryterne straffes ekstra hardt ved å få dobbel straff?
  • Dagens straffelov gjør det mulig å belønne den som samarbeider med politiet om oppklaring av en forbrytelse, ved at dommeren legger seg lavt innenfor strafferammene. Dette skjedde blant annet i en narkotikasak i Hells Angels-miljøet der en nederlandsk kurer hjalp politiet. Riksadvokaten kan instruere statsadvokatene om hvilket straffenivå de skal legge seg på når politiet har fått god hjelp av en angrende lovbryter. Og Høyesterett har her et glimrende område å trekke opp grensene for rettspraksis. Men lovfest ikke belønning av tilståelse og tilleggsstraff for den som ikke tilstår.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media