Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ikke lønn å leve av

Men Talleraas nevnte ikke styrehonorarer på 372 000 kroner.

I boksen: I dag forklarer tiltalte Anders Talleraas seg for Oslo Tingrett.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
I boksen: I dag forklarer tiltalte Anders Talleraas seg for Oslo Tingrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I  en søknad om førtidspensjon skrev Andres Talleraas at han ikke hadde inntekter høye nok til å leve av. Han skrev ingen ting om at han samtidig hadde styrehonorarer som gav ham 372 000 kroner det året.

Talleraas skrev i søknaden at han planla å starte opp egen virksomhet og at 1997 og 1998 ville bli såkalte innkjøringsår.

I søknaden skrev han: «jeg vil ikke ha god nok inntjening til å betale lønn til undertegnede som er høy nok til å leve av.»

Styrehonorarene var fra fire forskjellige bedrifter på Møre. I tillegg hadde han lønn på 84 000 kroner fra selskapet Tallikon AS.

-Dette var styrehonorarer som jeg i 1997 ikke kunne vite ville dukke opp, sier Talleraas i retten.

- Men du sa jo at du hadde de samme vervene i 1997, spurte aktor Elisabeth Roscher.

Til det svarte Talleraas at styrehonorarer ikke er sikre før de er vedtatt av generalforsamlingen året etter. Han mener uansett at ordningen var slik at styrehonorarer ikke skal telle med i beregningen av hva du kan tjene uten å miste stortingspensjonen.

- Jeg har lagt til grunn at dette er en inntektsgrense for hvor mye du kan motta i direkte lønn. Styrehonorarer er annerledes i sin art, sier Talleraas i retten.

Lappen
I går la Økokrim fram denne håndskrevne lappen for Oslo Tingrett. Den ble skrevet i desember 2000 av sekretæren for Stortingets pensjonsgruppe Astrid Risnes.

«Jeg vedlegger også et utdrag fra håndboken vedr. pensjonene, og gjør oppmerksom på at uttrykket "tilsvarende inntekstgjørende arbeid" betyr en inntekt opptil kr 323.400.», står det.

I hele formiddag satt Anders Talleraas i Oslo Tingrett og forklarte seg. Et helt sentralt punkt i denne forklaringen blir hva han leste ut av beskjeden fra sekretæren.

- Han fikk eksplisitt beskjed om hva inntektsgrensa var, sier førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim.

24 arbeidsgivere
Men Talleraas synes ikke beskjeden var så klar. Alt i alt tjente han mellom 400 000 kroner og 665 000 kroner i hvert av årene han også fikk utbetalt stortingspensjon.

- Dette var stort sett styrehonoraer. Det kommer i en annen kategori enn lønnsinntekt. Det blir blant annet utbetalt året etter at jobben er gjort, forklarer Talleraas.

- Han ble ikke forklart hva som ligger i dette inntektsbegrepet, sier Talleraas` forsvarer Bjørn Stordrange.

Stangelands inntekter disse årene kom fra hele 24 arbeidsgivere. Det var relativt små inntekter fra de aller fleste, men det er samlesummen som klart overstiger grensa han fikk presentert.

Talleraas` forsvar bygger på at dette er sporadiske og mer tilfeldige inntekter som ikke skulle telle med i beregningen av «tilsvarende inntektsgivende arbeid».

-Hvis han ikke forsto hva som sto på lappen blir det jo et spørsmål om hva han gjorde for å finne ut av det, sier Roscher.

Akkurat det har Talleraas forklart seg om nå i formiddag.

-Hvilke undersøkelser gjorde du da du var på vei ut fra Stortinget? spurte aktor Elisabeth Roscher.

-Jeg snakket jo med Astrid Risnes. Jeg skjønte jo at jeg kom til å få begrensede inntekter og søkte derfor om ventelønn, svarte Talleraas.

Han forklarte at han hadde planer om å starte en bedrift og at han forventet å ikke tjene nok på dette. Videre viser han til et brev fra Statens pensjonskasse. Der står det at det kun er inntekter fra offentlige stillinger som kommer i betraktning i beregningen av pensjon.

- Jeg har lagt mye vekt på det brevet jeg fikk fra Statens Pensjonskasse i 1998. Det har vert som en guideline for meg, sa Talleraas i retten.

I boksen
Andres Talleraas startet dagen i dag med å ta plass i stolen forran vitneboksen for å avgi sin tiltalteforklaring.

- Det har ikke gått en dag uten at dette har preget livet mitt, sier Talleraas.

Han forteller om sjokket han fikk da han fikk høre at han var en av de mistenkte pensjonsjukserne.

- Da jeg først hørte om dette hadde jeg ikke i min villeste fantasi forestilt meg at jeg var en av de misstenkte, sier han.


Bevis: På denne lappen fikk Talleraas beskjed om at han kunne tjene opptil 323 400 kroner uten å miste stortingspensjonen.
Bevis: På denne lappen fikk Talleraas beskjed om at han kunne tjene opptil 323 400 kroner uten å miste stortingspensjonen. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling