Ikke lønn til de innesperrede i gruva i Chile

Gruveselskapet kan gå konkurs. Presidenten i Chile lover nå straff for de ansvarlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):  En av advokatene til selskapet San Esteban, som eier gruva San José i Atacama-ørkenen hvor 33 gruvearbeidere sitter innesperret, sier at selskapet kan komme til å begjære seg konkurs fordi de ikke har penger til å betale de store utgiftene som nå kommer.

Alejandro Bohn, en av eierne, innrømmer at de ikke har ulykkesforsikring for sine ansatte.

Det er ikke sikkert gruveselskapet har penger til å betale lønn til de 33 innesperrede, som i går hadde sittet 19 dager der inne og som kanskje må sitte der fram til jul.

San Esteban ventet unødvendig lenge med å varsle ulykka, selskapet har ikke deltatt i redningsarbeidet, det har brutt sikkerhetsforskriftene, det hadde ikke bygd ei trapp som de var pålagt å bygge i en tunnel for ventilasjon og som kunne tjene som nødutgang ved ulykke, og de har ikke betalt sosiale avgifter og ulykkesforsikring for sine ansatte.

Full gransking Skandalene og anmeldelsene bare velter fram mens redningsarbeiderne møysommelig arbeider med å holde de innesperrede i live og få dem ut så smått om senn.

- Vi skal granske og avklare ansvarsforholdene og straffe de som har ansvaret, uttalte president Sebastian Piñera.

Deputertkammeret er allerede i gang med gransking, og 24 av de 33 berørte familiene ventes å innlevere anmeldelse mot gruveselskapet og mot Staten.

Gruva San José har hatt 80 ulykker og ble stengt etter et dødsfall.  Men av ukjente grunner fikk den åpne igjen i 2008. Et statlig tilsyn påla selskapet å bygge nødutgang, men gruva åpnet igjen uten dette.

Sjefen for tilsynet har allerede fått sparken av president Piñera. Han sier det var en underordnet som lot gruva åpne igjen, uten at han som sjef ble varslet.

Trange kår Men dette tilsynet arbeider under trange kår. I Atacama hvor det er mer enn 1000 gruver, deriblant den sammenraste, har man to inspektører til å føre tilsyn.

Fagforeningene klager også over mangel på sikkerhetstiltak i små og middels store gruver som overutnyttes av eierne når prisene på metall er gode.

Gruveselskapene finner det billigere å betale bøter for å ikke gjennomføre sikkerhetstiltakene enn å gjøre det de er pålagt.

Ulykka i San José har vakt raseri på mange hold. Piñera utnevnte mandag en komite av sakkyndige, under ledelse av arbeidsminister Camila Merino, som innen 90 dager skal legge fram forslag til bedre statlig kontroll og strengere straffer for de selskapene som bryter reglene.

FANGET TIL JUL: Her er en banner over de 33 gruvearbeiderne som sitter innesperret i gruva San José i Atacame-ørkenen. Foto: AFP PHOTO/Martin Bernetti/Scanpix
FANGET TIL JUL: Her er en banner over de 33 gruvearbeiderne som sitter innesperret i gruva San José i Atacame-ørkenen. Foto: AFP PHOTO/Martin Bernetti/Scanpix Vis mer

Han lover et «gigantisk sprang framover» for anstendige arbeidsforhold og sikkerhet i gruveindustrien.

Tre måneder Samtidig har ulykka samlet alle politiske fløyer i Chile.

President Piñera fra høyre og den sosialistiske senatoren Isabel Allende, datter av tidligere president Salvador Allende, sto arm i arm på søndag da man fikk livstegn fra de innesperrede.

Både på politisk hold og blant redningsarbeiderne er man optimistiske når det gjelder å redde de innesperrede.

Men dette blir vanskelig, det kan gå galt, og ingen har gjort noe liknende tidligere. Man skal bore en tunnel som skal være 66 centimeter i diameter, bare litt mer en ei skulderbredde på en voksen, 700 meter ned i bakken. En gravemaskin fra Sør-Afrika, hentet fra det statlige gruveselskapet Codelco, kan klare å grave 15 meter i døgnet. Det vil ta tre måneder. Underveis kan gruvegangene rase sammen igjen.

Gir penger En millionær og industri-baron, Leonardo Farkas, har lovt å skaffe en million amerikanske dollar, vel seks millioner kroner, til familiene til de innesperrede.

Han kom til gruva ved Copiapó for å dele ut de første 60 tusen kronene til hver av arbeidernes familier, som er samlet i en leir ved gruva. H

Han sier han skal samle inn resten av pengene som han har lovt bort, fra andre forretningsfolk i gruveindustrien.

KAN GÅ KONKURS: Gruveselskapet som eier den sammenraste gruva San José er nesten konkurs og har ikke råd til å betale lønn til de 33 innesperrede arbeiderne.  Foto: AFP PHOTO/Martin Bernetti/Scanpix
KAN GÅ KONKURS: Gruveselskapet som eier den sammenraste gruva San José er nesten konkurs og har ikke råd til å betale lønn til de 33 innesperrede arbeiderne. Foto: AFP PHOTO/Martin Bernetti/Scanpix Vis mer